Vegan zijn in een wereld die dat niet is vormt voor sommige veganisten een bron van sociale en psychische spanning. Erover praten helpt. Daarom organiseert de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) regelmatig groepsgesprekken voor veganisten. Door met andere veganisten in gesprek te gaan kun je meer inzicht krijgen in de omgang met je sociale omgeving en over je eigen rol en keuzes daarin. De groepsgesprekken worden geleid door bekwame gespreksleiders.

De online groepsgesprekken zijn vooral gericht op (beginnende) veganisten. Veganisten blijken door de ‘overstap’ regelmatig zowel sociaal als psychisch spanningen te ondervinden. Veel veganisten ervaren bijvoorbeeld dat ze het lastig vinden om te gaan met hun niet-veganistische omgeving. Inzicht in zowel innerlijke als sociale processen is een belangrijke eerste stap om deze spanningen op te lossen. Hoe dat precies zit leggen we hier uit.

De gesprekken zijn niet bedoeld om elkaar te sturen in het ‘beste’ gedrag als veganist, maar om inclusiviteit en eenheidsgevoel te creeëren. Het gedachtegoed van Melanie Joy neemt een centrale plek in. Hierin staat compassie voor elkaar en niet-menselijke dieren centraal. In een wereld waarin de tegenstelling tussen vegan en non-vegan als pijnlijk kan worden ervaren, kan het prettig zijn om in gesprek te zijn met gelijkgezinden. Dit keer eens zonder jezelf te hoeven verdedigen of je onveilig te voelen.

Onder begeleiding van ervaren gespreksleiders worden deelnemers bijeen gebracht in kleine groepen, zodat iedereen gehoord kan worden in hun verhaal. De duur van de gesprekken is anderhalf uur.

Het was erg leuk om eens te praten met andere vegans. In mijn dagelijks leven ken ik helemaal niemand die vegan is. Voordat ik vegan werd, was ik al ruim 30 jaar vegetariër. Ook toen sprak ik zelden of nooit iemand met dezelfde idealen. Je kunt je vast wel voorstellen hoe fijn het is voor mij om met gelijkgezinde mensen te spreken en tips uit te wisselen. Ik ga zeker deelnemen aan de volgende gesprekken.

Gespreksleiders

Het team bestaat uit enthousiaste en bekwame begeleiders die samen veel ervaring hebben met de materie en het begeleiden van groepen.

Nog niet zo heel lang veganist maar al wel helemaal overtuigd. ‘De overstap’ heeft mijn leven op een boel manieren veranderd. Ik vroeg mij af of dat bij anderen ook zo was, en op die manier heb ik het initiatief voor deze online gesprekken genomen. Ik zou graag willen dat veganisme een inclusieve beweging wordt waarin diversiteit een uiting is van onze compassie en waarin de verandering die we in de wereld willen zien parallel loopt met onze innerlijke heelwording.

Na 25 jaar vegetariër te zijn geweest, eindelijk ruim een jaar geleden (waarom zo lang?!..) vegan geworden. Leven in een ‘carnistische’ wereld is voor ons allemaal een uitdaging. Daarom begrijp ik ook zo goed dat deze online gesprekken door de deelnemers als een veilige plek ervaren worden. Een plek waar ze kwetsbaar en zichzelf kunnen zijn. Ik breng het vermogen om diep te luisteren, te verbinden en speelsheid mee. Ik kijk alweer uit naar de volgende serie gesprekken!

Cora

Vegan vanuit verbondenheid met – en liefde voor onze mede aardebewoners. Werkervaring als trainer, coach en begeleider in veranderingsprocessen. Door de jaren heen zelf ervaren hoe lastig het kan zijn voor je keuzes te staan in de omgang met familie, vrienden of collega’s op je werk. De online gesprekken vanuit de NVV biedt jou die warme bubbel waar je geen uitzondering bent maar de regel.

Mijn wauw-moment om vegan te worden kwam toen ik besefte wat de impact is op je gezondheid en het milieu van het gebruiken van producten gemaakt van of door dieren. Na een lange periode van steeds minder van zulke producten eten ben ik samen met mijn gezin helemaal vegan geworden. Deze overgang duurde een paar jaar en kwam ook met de nodige sociale veranderingen. Om hier goed mee om te gaan heb ik mij hierin erg verdiept en daarop zijn deze gesprekken een perfecte aansluiting. Het mooie van deze gesprekken vind ik dat je in een veilige omgeving vrijuit kan praten over de sociale uitdagingen waar veganisten mee te maken hebben.

Zonder twijfel: vegan worden is het beste wat ik ooit heb gedaan. Niet alleen voor de dieren, bleek later, maar ook voor mezelf! Mijn gedrag staat volledig in lijn met mijn geweten en dat maakt dat ik me fijn voel over wie ik kies te zijn. Nadat ik veganist werd, ben ik meer dan alleen veel lekkerder en gezonder gaan eten; ik ben heel anders naar de wereld om me heen gaan kijken. Dat is enerzijds heel confronterend, maar anderzijds weet ik nu vele malen beter waar ik voor sta. Je mag gerust stellen dat veganisme me veel dichter bij mezelf heeft gebracht. Sinds ik mij meer bewust ben geworden van mijn eigen identiteit, zoek ik ook steeds meer om me heen naar gelijkgestemden. In de realiteit zijn dat er aardig wat, al voelt dat misschien niet altijd voor iedereen zo. Zo mooi aan dit initiatief is dat het niet uitmaakt waar je je bevindt; hier brengen we jullie samen! We bieden hier een veilige plek om elkaar te inspireren, naar elkaar te luisteren, maar vooral ook om elkaar te verbinden!

Sinds een jaar of 4 leef ik volledig veganistisch in alles wat ik eet, gebruik en koop. Naast alle leuke ontdekkingen en positieve ontwikkelingen, blijft het vaak ook flink doordringen dat ik veganistisch leef vanwege verdrietige redenen. Vandaar dat ik mij veel heb verdiept in hoe ik mijzelf en andere veganisten flink kan sterken. Ik heb zelf een achtergrond als muziekdocent, coach en projectontwikkelaar waardoor ik goed met mensen/groepen overweg kan en mij makkelijk kan verplaatsen in het proces van anderen, waarvan ik denk dat dit goed van pas komt bij de online gesprekken. Ik vind het super dat dit platform ervoor zorgt dat meer mensen gehoord worden en we elkaar nog meer kunnen steunen!