Choline is een halfvitamine die nodig is bij de prikkeloverdracht in de hersenen. Een halfvitamine is een stof die ooit als vitamine beschouwd werd, maar waarvan later bleek dat het geen vitamine is omdat je lichaam deze stof zelf aanmaakt.

Lichaam maakt zelf aan

Je lichaam maakt zelf choline aan. Daarnaast komt het in veel voedingsmiddelen voor. Plantaardige voedingsmiddelen rijk aan choline, zijn pinda’s, amandelen, bloemkool, broccoli, spruitjes, bonen, volkoren graanproducten, tofu en andere sojaproducten.

Pasgeboren baby’s produceren choline nog niet of in onvoldoende mate. Choline is van nature aanwezig in moedermelk en de halfvitamine wordt daarnaast toegevoegd aan babyvoeding.

Functie

Choline is nodig voor prikkeloverdracht in de hersenen. Daarnaast is het een onderdeel van celmembranen en speelt het een rol bij een aantal stofwisselingsprocessen.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

Er is geen ADH vastgesteld voor choline omdat de onderbouwing van de hoeveelheid die je zou moeten eten zwak is. Bij gezonde mensen die voldoende eten komen cholinetekorten niet voor. Er is voor choline een adequate inname vastgesteld van 400 mg/dag. Deze hoeveelheid is geen streefwaarde, maar geeft richting aan hoeveel choline je nodig hebt.