Vitamine B11 ofwel foliumzuur is een in water oplosbare B-vitamine. Door gevarieerd te eten kun je met een plantaardige voedingspatroon voldoende foliumzuur binnenkrijgen.

Bron

Foliumzuur komt het meeste voor in groene bladgroenten (folia betekent blad), zoals spinazie en andijvie. Ook een ruime portie zit in broccoli, spruitjes,
citrusvruchten (vooral in sinaasappels), volkorenproducten, tarwekiemen, asperges, spruitjes en kool. In mindere mate zit het in aardappelen. De darmbacteriën
zijn bovendien in staat een deel van deze vitamine zelf te maken. Enkele voorbeelden van voedingsmiddelen met vitamine B11 (per 100 gram):

Voedingsmiddel Foliumzuur (in mcg)
Peterselie, vers 124
Spinazie, diepvries 84
Aardbeien 65
Havermout 44

Functie

Foliumzuur speelt een rol bij de aanleg van de hersenen en het ruggenmerg. Een tekort aan foliumzuur tijdens de zwangerschap werkt het ontstaan van een open ruggetje bij de baby in de hand. Vrouwen met een kinderwens krijgen daarom het advies om vier weken voor de zwangerschap tot acht weken in de zwangerschap dagelijks extra foliumzuur te gebruiken.

Foliumzuur is daarnaast nodig om bloedarmoede te voorkomen. Het zorgt namelijk voor het aanmaken van rode bloedcellen. En foliumzuur doet nog meer. Net als andere B-vitamines vervult foliumzuur een belangrijke rol bij veel stofwisselingsprocessen. Foliumzuur zorgt ook voor een snelle celdeling en is dus nodig voor groei.