Vitamine B6 is een in water oplosbare vitamine. Plantaardige voedingsmiddelen leveren ruim voldoende vitamine B6.

Bron

Vitamine B6 komt voor in vrijwel alle basisvoedingsmiddelen. Het zit vooral in peulvruchten (met name linzen, kikkererwten en sojabonen), aardappelen, volkoren producten, tarwekiemen, zemelen, zonnebloempitten, biergist, fruit (m.n. avocado’s en bananen) en groente (m.n. koolsoorten en spinazie).

Enkele voorbeelden van voedingsmiddelen met vitamine B6 (per 100 gram):

Voedingsmiddel B6 (in mg)
Zonnebloempitten 1,30
Banaan 0,36
Aardappel, gekookt 0,25
Volkorenbrood 0,25

Functie

Vitamine B6 speelt een belangrijke rol bij het immuunsysteem. Zij is essentieel voor het voorkómen van ouderdomsziekten en speelt een rol bij zenuwfuncties, hemoglobinevorming, energieproductie en premenstruele symptomen. Vitamine B6 is daarnaast belangrijk voor de hersenen en het zenuwstelsel. Het zorgt ervoor dat de prikkeloverdracht in de hersenen op juiste wijze verloopt. Daardoor kan het geheugen (met name het langetermijngeheugen) goed functioneren. En vitamine B6 doet nog meer. Je stofwisseling kan niet zonder vitamine B6. Vooral de eiwit- en vetstofwisseling hebben deze vitamine nodig. Verder is vitamine B6 belangrijk bij de vorming van rode bloedcellen.

Tekort

Een vitamine B6-tekort kan optreden bij mensen die medicijnen tegen tuberculose slikken (isonazide). Verder zouden vrouwen die de anticonceptiepil slikken makkelijk een tekort kunnen krijgen. Dit blijkt echter bij een volwaardige voeding niet zo te zijn. Bij ouderen treden bij tekorten – door slecht eten – soms verwardheid en depressie op. Interessant is hierbij dat de hoeveelheid die je ervan nodig hebt afhankelijk is van de hoeveelheid eiwit in je voeding. Hoe meer eiwitrijke producten je eet, hoe meer vitamine B6 je nodig hebt.