FreeImages.com/Valentina Salvadei

Gisteren verscheen op nu.nl het nieuwsbericht ‘Vlees en zuivel niet uit dieet kind schrappen‘. De titel is inmiddels aangepast naar ‘Ontbreken vlees en zuivel in voeding kind compenseren met vitamine B12’, die de lading al een stuk beter dekt. Alleen de voorlaatste alinea bevat nog wat onjuistheden zoals “Mede omdat 96 procent van de kinderen vlees en zuivel blijkt te eten, noemen de onderzoekers minderen, maar niet volledig vervangen van de vlees- en zuivelconsumptie het meest gezonde scenario.”. Dit blijkt niet uit het onderzoek. Daarom hebben we besloten dit duidelijker toe te lichten met een eigen persbericht:

PERSBERICHT

Kinderen kunnen prima plantaardig eten

Dierlijke producten kunnen voor kinderen vervangen worden voor plantaardige producten wanneer de voeding wordt aangevuld met vitamine B12 en zink, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM). De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) vindt het verstandig dat het RIVM komt met dit advies, zeker op een moment dat problemen als overgewicht groter worden.

Het RIVM adviseert op basis van nieuw onderzoek om kinderen die geen vlees en zuivel eten extra vitamine B12 en zink te geven. Dit advies is geheel in lijn met de richtlijnen van de NVV. Diëtist Lisa Steltenpool: “Bij een voedingspatroon zonder vlees en zuivel is vitamine B12 essentieel om bij te nemen. Zink is daarentegen voldoende te halen uit noten, zaden, peulvruchten en granen.” Ze vervolgt: “Natuurlijk is het belangrijk om je voedingsstoffeninname in de gaten houden, maar dat geldt voor iedereen. Zeker bij kinderen is het belangrijk om te waken voor tekorten”. Een doordacht, gevarieerd en plantaardig voedingspatroon is gezond en kan voorzien in alle voedingsstoffen, bevestigt ook de Academy of Nutrition and Dietetics, de grootste diëtistenorganisatie ter wereld.

De NVV is blij dat met het onderzoek wederom wordt bevestigd dat plantaardig eten past binnen een gezonde levenswijze, ook voor kinderen. Steltenpool: “Mensen hebben nog al eens de neiging om huiverig te zijn als het gaat om plantaardige voeding, maar dat is nergens voor nodig zo blijkt ook weer uit dit onderzoek”. Uit het onderzoek bleek onder meer dat de inname van verzadigde vetten afnam met 26%, terwijl de inname van voedingsvezels toenam met 29%. De NVV ziet plantaardig eten dan ook als een goede basis om onder meer overgewicht tegen te gaan.

De NVV hoopt dat dit advies ook invloed zal hebben op het beleid van scholen en de overheid. De NVV blijft dan ook aandringen op een scherper overheidsbeleid waarin meer ingezet wordt op de promotie van gezonde en plantaardige voeding, in plaats van dierlijke producten die nog steeds gesteund worden door subsidies. Zowel voor de dieren als voor onze gezondheid.

EINDE PERSBERICHT

Op onze website vind je ook meer informatie: