De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) startte eind 2020 een petitie om te zorgen dat plantaardige maaltijden in ziekenhuizen, zorghuizen en onderwijsinstellingen standaard op de kaart staan. In de praktijk blijkt dat het vaak erg lastig is om bijvoorbeeld als patiënt in een ziekenhuis een plantaardige maaltijd te krijgen. Patiënten die hiernaar vragen zijn veel te vaak aangewezen op familie en vrienden, of moeten concessies doen aan hun levensovertuiging dan wel gezondheidswensen. Dat vond de NVV onacceptabel in deze tijd.

Op 8 juni 2022 hebben we de petitie, met inmiddels bijna 7000 handtekeningen, aangeboden aan de voorzitter van de vaste commissie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Bart Smals (VVD). Minister Ernst Kuipers was vanwege zijn volle agenda niet in de gelegenheid de petitie persoonlijk te ontvangen. In zijn plaats nam Victor Sannes, directeur Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie de handtekeningen in ontvangst. Vanwege de corona-maatregelen kon dit niet eerder persoonlijk gebeuren.

Tijdens het aanbieden van de petitie in de Tweede Kamer waren ook kamerleden van PvdD, SP, GroenLinks en D66 aanwezig. Het is een positief gebaar dat ook coalitiepartij D66 het initiatief ondersteunt.

Ministerie VWS heeft in het gesprek met de NVV aangegeven te gaan onderzoeken welke implicaties het heeft, dat veganisme door het College van de Rechten van de Mens aangeduid is als een levensovertuiging, voor de zorg die veganisten behoren te krijgen. De verwachting is dat we nog voor de zomer antwoord krijgen. We verwachten dat het ministerie dan tot de conclusie komt dat veganisten een plantaardige maaltijd aangeboden behoren te krijgen.

“We hebben een goed gesprek gehad op het ministerie van VWS. De belangrijkste uitkomst is dat er gekeken wordt naar de eerdere uitspraken van het College voor de Rechten van de Mens waarin veganisme is aangeduid als levensovertuiging en welke implicaties dit heeft voor voeding in de zorg. Ik hoop dat daaruit de realisatie komt dat veganistische patiënten toegang moeten kunnen hebben tot maaltijd die past bij hun levensovertuiging. Ik hoop ook dat de media-aandacht die we vandaag kregen er ook voor zorgt dat zorginstellingen versneld zorgen dat er altijd een plantaardige maaltijd beschikbaar is. We houden ze in ieder geval scherp.” – Voorzitter van de NVV, Emile Dingemans

Om in de vraag van haar achterban te voorzien hebben we inmiddels zelf een lijst met Veganfriendly-ziekenhuizen op de website geplaatst. Dit overzicht geeft veganisten een eerste indicatie van instanties die bovengemiddeld presteren op het gebied van plantaardig eten aanbieden. Zo’n overzicht zal in de toekomst, als alle ziekenhuizen standaard plantaardige maaltijden aanbieden, natuurlijk niet meer nodig zijn.

Eva van Esch (PvdD) op Twitter

Eva van Esch (PvdD) op Twitter

Update mei 2023: we wachten nog steeds op reactie van het ministerie over de opvolging. We zitten hier actief achteraan.

Help mee en deel dit artikel met anderen!