Fotocredits: Rogier Veldman

Zaterdagavond 14 november 2020 is de Nederlandse Vereniging voor Veganisme te zien in het TV-programma Kassa (19:05 uur, NPO1). In de aflevering geven we onze mening over de verhullende wijze waarop geneesmiddelenfabrikanten laten weten welke stoffen in het medicijn zitten. Voor veganisten is het belangrijk om te kunnen kiezen voor producten die vrij zijn van dierlijke stoffen.

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme wil dat op de verpakking van medicatie duidelijk wordt gemaakt of er dierlijke stoffen in zitten. Op dit moment is de ingrediëntenlijst alleen te vinden in de bijsluiter die zich in de verpakking bevindt. Dat maakt het voor veganisten lastig om te kunnen beoordelen of het product geen dierlijke stoffen bevat.

Voorzitter Emile Dingemans twijfelt niet aan de mogelijkheden die medicijnfabrikanten hebben om dit voor elkaar te krijgen. “Als een sector weet waar ze hun grondstoffen vandaan halen, is het wel de geneesmiddelensector. Het is geen kwestie van kunnen, maar willen.” Als op verpakkingen staat dat het product vrij is van stoffen die een dierlijke herkomst hebben, is dat ook handig voor mensen die vanwege religieuze leefregels of een allergie bepaalde dierlijke stoffen vermijden.

NVV Voorzitter Emile Dingemans