Winnaars Vegan Awards 2016

Alle winnaars van de Vegan Awards 2016 | ©Konrad Szymanski

De Vegan Awards 2016 zijn zondagavond uitgereikt door de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. De uitreiking vond plaats op VegFestNL in de Jaarbeurs in Utrecht, waar honderden mensen naar de uitreiking kwamen. Zeven winnaars gingen naar huis met een Vegan Award.

Vegan Awards

De Vegan Awards worden sinds 2012 jaarlijks uitgereikt door de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. De stembussen waren van 1 tot en met 20 november geopend via veganawards.nl. Het publiek kon stemmen op een van de zeven genomineerden met een vegan of vegan friendly aanbod in zeven categorieën. In totaal werden maar liefst 15.758 stemmen uitgebracht.

Wijzigingen

Ten opzichte van 2015 is er een aantal dingen gewijzigd. Zo kunnen winnaars van het voorgaande jaar dit jaar niet in dezelfde categorie genomineerd worden. Aan de categorie ‘Beste vegan blog’ is ‘vlog’ toegevoegd. De categorie ‘Beste vegan friendly stad’ is komen te vervallen. En de uitreiking van de Vegan Awards 2016 vindt plaats tijdens VegFestNL op 4 december, in plaats van op 1 november (Wereld Veganisme Dag).

Nomineren en stemmen

Tot en met 10 oktober kon iedereen favoriete vegan (friendly) initiatieven aandragen in zeven verschillende categorieën via een Google forms formulier. Vanaf nu tot en met zondag 20 november kon je stemmen op de beste vegan (friendly) initiatieven.

Categorieën

Er waren dit jaar zeven categorieën en binnen elke categorie kan er gestemd worden op zeven initiatieven:

  • Beste vegan blog of vlog
  • Beste vegan product
  • Beste vegan (kook)boek
  • Beste vegan (friendly) eetgelegenheid
  • Beste vegan (friendly) (web)winkel
  • Beste vegan (friendly) cateraar
  • Beste vegan nieuwkomer

Winnaars 2016

En dan nu de winnaars… De Groene Meisjes schitterden in afwezigheid toen zij de award voor ‘Beste vegan (kook)boek’ in ontvangst mochten nemen. De Haagse cateraar en eetgelegenheid VeggieSaurus won de award voor ‘Beste vegan (friendly) cateraar’. Blogger en schrijver Lisa Stel werd bekroond met een award voor haar blog Lisa Goes Vegan. De plantaardige kipstuckjes van De Vegetarische Slager wonnen met een ruime voorsprong de award voor ‘Beste vegan product’. Het lekkerst eet je bij Oproer in Utrecht, die de award won voor ‘Beste vegan (friendly) eetgelegenheid’. Veggie4U won in de categorie ‘Beste vegan (friendly) (web)winkel’ met hun winkel in Den Haag. En het Amsterdamse Meatless District ging naar huis met de award voor ‘Beste vegan nieuwkomer’. Wil je weten hoeveel stemmen alle genomineerden hadden? Scroll naar beneden!

Nieuws over de Vegan Awards

De uitreiking werd afgesloten met goed nieuws. Vanaf volgend jaar zijn alle categorieën vegan! Elk jaar werd er al gekeken welke categorieën vegan konden worden, gezien het huidige aanbod. Op dit moment zijn de categorieën cateraar, eetgelegenheid en winkel nog ‘vegan friendly’.  Vanaf volgend jaar zijn alle categorieën dus vegan. Elk jaar komen er meer vegan ondernemers bij. De awards volledig vegan maken was een logische volgende stap.

Alle winnaars op een rij:

Beste eetgelegenheid: Oproer | ©Konrad Szymanski

Beste nieuwkomer: Meatless District | ©Konrad Szymanski

Beste blog of vlog: Lisa Goes Vegan | ©Konrad Szymanski

Beste (web)shop: Veggie4U | ©Konrad Szymanski

Beste product: kipstuckjes, De Vegetarische Slager | ©Konrad Szymanski

Aantal stemmen

CategorieNaamStemmen
Beste Nederlandse vegan blog of vlogLisa Goes Vegan593
Beste vegan product (in Nederland verkrijgbaar)De Vegetarische Slager, Kipstuckjes969
Beste Nederlandse vegan (kook)boekDe Groene Meisjes, Merel Wildschut Jamie van Zijl578
Beste Nederlandse vegan nieuwkomerMeatless District, Amsterdam, restaurant525
Beste vegan friendly eetgelegenheid (Nederlands)Oproer, Utrecht472
Beste Nederlandse vegan (friendly) (web)winkelVeggie4U, Den Haag624
Beste Nederlandse vegan (friendly) cateraarVeggiesaurus, Den Haag811