De Nederlandse Vereniging Voor Veganisme (NVV), Comité Dierennoodhulp, Stichting Rechten voor al wat leeft en Een Dier Een Vriend protesteerden dinsdag 27 november voor theater De Balie in Amsterdam tegen de doding van hanen in het kader van een discussie over het eten van vlees. Zij vonden dit een primitieve en goedkope poging van de organisatoren om rond deze discussie sensatie te genereren ten koste van enkele hanen. Ook de Partij voor de Dieren was aanwezig met een auto met een groot televisiescherm, waarop beelden te zien waren van de ‘reguliere’ slacht.

De dierenorganisaties begrepen niet waarom een discussie waarin mensen met elkaar willen denken en praten over het eten van vlees zo nodig moest worden opgeleukt met het daadwerkelijke doden van enkele niet-menselijke dieren. Hun dood dient niet het karakter te krijgen van een theatrale, artistieke act ten overstaan van een zaal met publiek.

De dierenorganisaties hadden eerder de directeur van de Balie verzocht om het doden van de hanen niet uit te voeren.

Een inspecteur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) toezicht zou houden, maar de organisatie voldeed niet aan de vereiste hygiëneregels.

De Balie wist al eerder dat het doden van de hanen niet zou kunnen doorgaan, maar hield dat stil om de discussie gaande te houden, zo meldde de NOS.

Er worden al veel te veel niet-menselijke dieren onnodig gedood voor het plezier van mensen. En hoewel de activisten blij waren dat deze hanen gespaard werden, hingen er in de Balie vlak boven de nog levende hanen wel 5 hanen die eerder al gedood waren. Zij zullen niet de enigen zijn.

Meer lezen