De Nederlandse Vereniging Voor Veganisme (NVV), Comité Dierennoodhulp, Stichting Rechten voor al wat leeft en Een Dier Een Vriend protesteerden dinsdag 27 november voor theater De Balie in Amsterdam tegen de openbare executie van hanen in het kader van een discussie over het eten van vlees. Zij vonden dit een primitieve en goedkope poging van de organisatoren om rond deze discussie  sensatie te genereren ten koste van enkele hanen. Ook de Partij voor de Dieren was aanwezig met een auto met een groot televisiescherm, waarop beelden te zien waren van een reguliere slacht.

De dierenorganisaties begrepen niet waarom een discussie waarin mensen met elkaar willen denken en praten over het eten van vlees zo nodig moest worden opgeleukt met een daadwerkelijke executie van enkele weerloze dieren. Hun dood dient niet het karakter te krijgen van een theatrale, artistieke act ten overstaan van een zaal met publiek.

De dierenorganisaties hadden eerder de directeur van de Balie verzocht om de executie van de hanen niet uit te voeren.

Een inspecteur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) toezicht zou houden op de slacht van de hanen. Maar de organisatie voldeed niet aan de vereiste hygiëneregels.

De Balie wist al eerder dat de slacht niet zou kunnen doorgaan, maar hield dat stil om de discussie gaande te houden, zo melde de NOS.

Natuurlijk waren de activisten achteraf blij dat de hanen niet geslacht werden, maar er hingen in de Balie vlak boven de nog levende hanen wel 5 hanen die eerder geslacht waren. Voor de NVV was het slachten voor de sensatiezucht en publiciteit is grensoverschrijdend. Een grens die we probeerden tegen te houden. Er worden al veel te veel dieren onnodig vermoord.

Meer info:

www.nrc.nl: de-balie-noemt-hanenactie-geen-hoax-maar-het-leek-net-een-toneelstuk/

gemi.st/15011941

www.at5.nl/de-balie-laat-hanen-in-leven

www.youtube.com

m.nrc.nl/nieuws/2012/11/27/uitstel-van-executie-voor-haantjes-in-debatcentrum-de-balie/

www.telegraaf.nl/binnenland/Protest_tegen_slachten_hanen

www.trouw.nl/Hanen-in-De-Balie-toch-in-leven-gelaten