De Nederlandse Vereniging voor Veganisme heeft RTL Z gevraagd om een artikel met foutieve informatie over veganistische ondernemingen te corrigeren. In het artikel suggereert de journaliste dat de veganistische markt niet aantrekkelijk is om in te investeren. Ondernemers zouden maar bar weinig winst maken. Zij baseert zich op de faillissementen van Gare Du Nord en VeganSuper in 2017, zonder met verdere informatie te komen over 2018. Ook worden de niet-veganistische SNCKBR-filialen die failliet gingen, onjuist neergezet als vegan restaurants.

 

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme ziet een sterk groeiende markt van veganistische diensten en producten. De groei in het aantal vegetarische en veganistische restaurants en winkels is volgens het KVK dit jaar met ruim 15% toegenomen. Dit komt overeen met de groei die onze vereniging terugziet met ons VeganFriendly-keurmerk. Het aantal bedrijven dat een Vegan Friendly raamsticker mag dragen is in 2018 met ruim 20% toegenomen naar 300 deelnemers. Een enorme groei die de rest van de sector bij verre niet haalt. Ook het aantal geschatte veganisten is in een jaar tijd met 20% gegroeid naar 120.000 Nederlandse veganisten.

 

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme is belangenbehartiger van veganisten en vegan ondernemers en verstrekt het VeganFriendly-keurmerk aan ondernemingen die ingespeeld zijn op veganisten. De voorzitter van onze vereniging heeft de onderstaande brief geschreven naar de redactie om de fouten in het artikel te herstellen en de foutieve conclusie in te trekken.

 

De brief: 
Beste RTL Z, graag wil ik reageren op het artikel “Vega(n) restaurants en winkels: veel idealisme, weinig winst” dat u vandaag gepubliceerd heeft op uw website. Het artikel bevat fouten en stoelt op ongegronde aannames. Graag zie ik dat de fouten in het artikel gecorrigeerd worden en de kop van het artikel aangepast wordt zodat deze recht doet aan de onderbouwing.

 

FOUT 1:
Het artikel zegt dat SNCKBR veganistische locaties had in Amsterdam. Dit is volstrekt onjuist. Deze vestigingen hadden slechts een paar veganistische opties op de kaart. De SNCKBR franchise in Utrecht is wél geheel veganistisch en bestaat nog steeds. Met andere woorden: juist de niet-veganistische vestigingen zijn failliet gegaan.

 

FOUT 2:
Het artikel kopt dat vega(n) restaurants en winkels weinig minst maken. In het artikel wordt hier geen enkele steekhoudende bewijslast aangedragen. Er wordt gesproken over enkele faillissementen, maar dit zegt weinig over de winst die gemaakt wordt. Nota bene wordt enkel over faillissementen in 2017 gesproken (er zijn in 2018 blijkbaar geen faillissementen). Zowel Gare Du Nord en VeganSuper zijn voorbeelden van bedrijven die in 2017 failliet gingen. Beide zijn ook bijzondere initiatieven die niet representatief voor de gemiddelde nieuwe onderneming.*

 

VERKEERDE CONCLUSIE:
Het artikel laat zien dat het aantal vegetarische en veganistische restaurants en winkels dit jaar met ruim 15% is toegenomen. Dit komt overeen met de groei die onze vereniging terugziet met ons VeganFriendly-keurmerk. Het aantal bedrijven dat een Vegan Friendly raamsticker mag dragen is in 2018 met ruim 20% toegenomen naar 300 deelnemers. Het gaat om een enorme groei die de rest van de sector bij verre niet behaalt. Aangezien het artikel in 2018 ook geen faillissementen van vegetarische en veganistische restaurants tegenkomt, zou de strekking van het artikel moeten zijn dat er een sterke groei is, wat er op duidt dat het een interessante markt is. De conclusie die zelfs tot kop is gegeven ‘dat er weinig winst wordt gemaakt’, wordt niet onderbouwd.

 

CORRECTIE:
Het cijfer van het aantal veganisten in Nederland dat in het artikel genoemd wordt, komt van het SCP uit 2016. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme schat het aantal veganisten op dit moment op 120.000.

 

*) VeganSuper was de eerst veganistische supermarkt in zijn soort, dat niet voorzien had dat veganisten veel van hun boodschappen bij reguliere supermarkten bleven doen. Gare Du Nord is een trein ingericht als restaurant, dat altijd wel vol zat met gasten. Het restaurant werd geplaagd door graffiti en bekladding met verf, wat bijgedragen heeft aan het faillissement. Het goed lopen van het restaurant was een reden voor de succesvolle doorstart.

 

Met vriendelijke groet,

 

Emile Dingemans
Voorzitter NVV

UPDATE 18/01: RTL Z heeft intussen de fout over SNCKBR verwijderd uit het artikel.

UPDATE 18/01: RTL Z heeft intussen de fout over het aantal veganisten in Nederland aangepast.