Tegenwoordig lijken stalbranden wel aan de orde van de dag te zijn. Toch gaat dit trieste nieuws de meeste mensen niet in de koude kleren zitten. Wat kunnen we met deze informatie?

Van honderden naar duizenden

Gisteren brak er een brand uit in een stal in het Twentse Agelo. In de berichtgeving hierover wordt gesproken over ‘enkele honderden dieren’ die zijn omgekomen.  Media zoals NOS namen het bericht over. Volgens de vergunning van de veehouder zou het ook wel eens om enkele duizenden dieren kunnen gaan. Op social media doen dan ook al berichten de ronde waarin gesproken wordt over maar liefst 10.000 varkens die zouden zijn omgekomen in de brand.  Een aanzienlijk verschil.

Ruim 1 miljoen per dag

Maar het kan nog erger qua aantallen. Elke dag worden in Nederland 1,24 miljoen landdieren gedood in slachthuizen. Weliswaar niet in een vuurzee, maar net zo onnodig. Tot en met gisteren (14 augustus) waren dat samen 280,24 miljoen landdieren in 2017. Hoewel een wake voor de brandslachtoffers sympathiek is en mensen kan helpen met het rouwproces, organiseert niemand een wake voor de dieren die omkomen in het slachthuis. Gaat het dan niet alleen om aantallen, maar ook om hoe iemand aan zijn of haar einde komt?

Elk dier telt mee

Het lijkt erop dat er wel naar aantallen gekeken wordt, maar dan vooral om de ernst van de situatie vast te stellen. Niemand wil immers omkomen in een vuurzee. Maar laten we niet vergeten dat een kip, koe of varken net zo min gedood wil worden in het slachthuis. De kern van het probleem is dan ook niet zo zeer hoe brandveilig stallen zijn, maar het feit dát dieren überhaupt tegen hun wil in gehouden worden in stallen (en weides) tot ze geslacht worden. Gelukkig kunnen we als mensen prima zonder dierlijke producten leven. Laten we er daarom samen voor zorgen dat er straks geen stallen met dieren meer bestaan. Want elk dier telt mee.

Tips over veganistisch leven vind je in dit Hoe word ik veganist?. Extra tip: schrijf je alvast in voor de VeganChallenge!