De Universiteit Maastricht heeft vergevorderde plannen om een nieuw proefdiercentrum1 te bouwen.  De Anti Dierproeven Coalitie (ADC) kondigt acties aan om de bouw tegen te houden. Te beginnen bij de Dies Natalis-viering van de universiteit a.s. vrijdag 10 januari 2014.

‘We hebben het bestuur van de universiteit tot twee maal toe gevraagd om met ons in gesprek te treden over de bouw van een nieuw proefdiercentrum en het gebruik van honden in experimenten. Tot twee maal toe werd dit geweigerd. De Universiteit heeft de Code Openheid Dierproeven ondertekend, maar weigert nu in gesprek te gaan met criticasters,’ aldus ADC-campagneleider Robert Molenaar.

 ‘We zouden  graag met de universiteit praten over het gebruik van honden in experimenten. De harten van de honden worden verzwakt en vele sterven al tijdens de experimenten. Studenten kloppen bij ons aan omdat zij het janken van de honden niet kunnen aanhoren. Het nieuwe dierproefcentrum zou niet meer zo in het zicht staan, zodat dierproeven onopgemerkt uitgevoerd kunnen worden.’

Er worden steeds meer dieren voor experimenten gebruikt aan de universiteit Maastricht. In 2005 werden 18.502 proefdieren de dupe. In 2011 waren dat er al 31.168! Het gaat om honden, muizen, ratten, cavia’s, varkens, geiten, schapen en konijnen2.  Recentelijk werd de universiteit nog op de vingers getikt door de Voedsel- en Warenautoriteit omdat zij zich niet aan de regels rondom dierproeven had gehouden3.

Tachtig activisten zullen op 10 januari 2014 om 12.30 uur een lawaaiprotest voor de Centrale Proefdiervoorziening van de Universiteit houden. Een tweede protest vindt plaats voor de ingang van de MECC Maastricht, waar de Dies Natalis-viering plaatsvindt.

Voor meer informatie

Robert Molenaar
Campagneleider ADC
Telefoon: 06-17767881

Tijden & locaties

 • Maastricht University
  Centrale Proefdiervoorziening
  Universiteitssingel 50, Maastricht
  Protest van 12.30 tot 13.45
 • Dies Natalis viering Maastricht University
  MECC Maastricht
  Forum 100, Maastricht
  Protest van 14.15 tot 16.00

 Bronnen

1.       http://www.observantonline.nl/Portals/0/obs5-lowres.pdf
2.       Volgens de jaarcijfers van de Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit  werden in 2005 maar liefst 8.091 dieren gebruikt in experimenten aan de Universiteit Maastricht. Uit documenten die verkregen zijn via de Wet Openbaarheid Bestuur blijkt  dat 10.411 proefdieren door de Universiteit Maastricht gedood werden in voorraad.  In totaal werden 18.502 proefdieren gebruikt in experimenten of gedood in voorraad. Volgens de jaarcijfers van de Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit  werden in 2011 maar liefst  15.054 dieren gebruikt in experimenten aan de Universiteit Maastricht. Uit documenten die verkregen zijn via de Wet Openbaarheid Bestuur blijkt  dat 16.114 proefdieren door de Universiteit Maastricht gedood werden in voorraad.  In totaal werden 31.168 proefdieren gebruikt in experimenten of gedood in voorraad.
3.     http://www.observantonline.nl/Home/Artikelen/tabid/126/articleType/ArticleView/articleId/1866/Inspectie-UM-houdt-zich-niet-aan-regels-dierproeven.aspx

 Maastricht