Bovenstaand logo maakt deel uit van het officiële, internationaal erkende ‘Vegan Trademark’ van de Engelse Vegan Society. Het logo waarborgt dat een product voldoet aan de standaarden welke behoren bij het keurmerk. Je vindt het op steeds meer producten, voornamelijk etenswaren en dranken. In Nederland is de NVV vertegenwoordiger voor dit keurmerk.

Duidelijkheid voor consument, kansen voor ondernemer

Producten met dit logo zijn gegarandeerd veganistisch. Ze zijn vrij van dierlijke ingrediënten en er zijn geen materialen van dierlijke herkomst gebruikt bij de productie en ontwikkeling van het product. Bovendien is er bij de productie en ontwikkeling van het product geen gebruik gemaakt van dierproeven.

Het keurmerk biedt duidelijkheid aan de consument. Of het nu gaat om koekjes of wijn, men kan ervan verzekerd zijn dat er in producten met dit logo geen dierlijke ingrediënten verwerkt zijn. Door deze duidelijkheid biedt het keurmerk ook kansen voor de ondernemer, die met het logo kan laten zien dat een gerespecteerde organisatie zoals de Vegan Society zijn producten als vegan heeft bestempeld.

Het keurmerk aanvragen

Het logo mag pas gevoerd worden op producten nadat de aanvraag bij de Vegan Society is afgerond. Hierbij hoort ook het voldoen aan de Vegan Society van een (jaarlijkse) vergoeding, waarvan de hoogte wordt gebaseerd op het aantal geregistreerde producten en de omzet van het bedrijf.

In Nederland is de NVV vertegenwoordiger voor dit keurmerk. Wij begeleiden producenten bij het doen van een aanvraag voor het keurmerk. Wilt u weten of dit voor uw product ook mogelijk is, of heeft u andere vragen? Stuur dan een e-mail naar: vegankeurmerk@veganisme.org.


Nederlandse producten met het vegan keurmerk

 

Billy’s Farm

Billy's Farm, logo en producten (550x200)Billy’s Farm is een merk voor biologische koekjes. Ze worden gezoet met siropen uit graan en fruit. Deels vanwege de vraag naar koekjes zonder geraffineerde suiker, maar vooral omdat ze veel natuurlijker van smaak zijn. Billy’s Farm koekjes zijn plantaardig, met uitzondering van de ‘Spelt Honingwafels’. Meerdere soorten worden met spelt gemaakt, waardoor ze ook geschikt zijn voor mensen met voedselallergieën zoals voor tarwe, soja, eieren en melk.

De koekjes worden op een groot aantal adressen verkocht, maar nog niet in de reguliere supermarkt. Verkoopadressen zijn te vinden op de website.

Website


Neleman

Neleman, logo en producten (550x200)Passie, vriendschap en jarenlange ervaring met biologische wijn. Dat is de ijzersterke combinatie van de Nederlandse wijnpionier Derrick Neleman en zijn Spaanse vriend en getalenteerd wijnmaker Diego. Ze kennen elkaar al 15 jaar en werken nu samen om de lekkerste Neleman wijnen te produceren.

Het idee van zelf wijn maken bestond al jaren bij wijnpionier Derrick Neleman. Na een succesvolle handel- en importcarrière (hij introduceerde Fairtrade wijn in de Benelux, is oprichter van By the Grape en producent van de wijndocu Kissed by the grape) volgt Derrick nu samen met Diego zijn droom: Spaanse biologische wijn maken in Valencia.

Alle Neleman wijnen zijn gecontroleerd en gecertificeerd biologisch. En op één na zijn ze ook allemaal veganistisch. (De uitzondering is Neleman Cava). Bij reguliere wijnen worden vaak dierlijke producten gebruikt om de wijn te klaren. Dit houdt in dat bijvoorbeeld gelatine, vislijm of caseïne gebruikt wordt om eiwitten, gisten en andere organische deeltjes uit de wijn te verwijderen.

De wijnen zijn eenvoudig te bestellen via de eigen website. En ze worden verkocht via een beperkt, maar groeiend aantal verkooppunten in het land.

Website


Professor Grunschnabel

Prof Grunschnabel, logo en producten (550x200)Het was 1978 en de jonge Pepijn Ornstein proefde voor het eerst zulk onvergetelijk zuiver en lekker mango-ijs dat dit zijn leven ingrijpend zou beïnvloeden. Hij wilde ook zulk tongstrelend en melkvrij ijs maken! Pas in 2003 mocht het ijs voor het eerst gefabriceerd worden onder de merknaam Professor Grunschnabel. Zodoende maakte het Nederlandse publiek vanaf dat moment pas kennis met allerlei verfijnde, vaak exotische smaakcombinaties.

Jarenlang heeft de Professor zijn inner circle geïnspireerd met smaakideeën die hij over de hele wereld heeft verzameld. Zo is nu een uiterst innovatieve collectie 100% plantaardige ijsrecepten tot stand gekomen. Inmiddels heeft Professor Grunschnabel een groeiende groep liefhebbers in Nederland en daar buiten.

Professor Grunschnabel ijs is te koop in speciaalzaken, supermarkten (AH), groothandels, restaurants, tankstations, organische/eco winkels, evenementen, etc. Via de website kunt u verkooppunten bij u in de buurt vinden die meer dan twee smaken van het assortiment voeren.

Website
Facebook