De man die rijk werd met vlogs over zijn dieet vol dieren bleek stiekem al maanden vegan. Onlangs werd hij ontmaskerd door een oplettende fan.

Bill Bacon had ruim een miljoen volgers op YouTube en Insta en verdiende grof geld met zijn kanalen, mede dankzij lucratieve sponsordeals. Hij stond bekend om zijn vleesminnende levenswijze en maakte veel kook- en ‘what I eat in a day’ video’s. Nu blijkt echter dat hij zijn volgers bedriegt, Bill Bacon heeft al maanden geen dierlijk product meer in zijn mond gestopt! Een oplettende fan zag in zijn video ‘How to make a chicken salad?’ op de achtergrond een verpakking Gardein Chick’n Strips uit de vuilnisbak steken, nepvlees dus! De kijker vertrouwde het niet en toen hij in een oudere video een pak amandelmelk in Bill’s koelkast zag staan was de maat vol. Hij confronteerde zijn YouTube-held en die reageerde met een emotionele video waarin hij toegaf al maanden vegan te eten om gezondheidsredenen en vanwege de dieren. Duizenden fans reageerden woedend en teleurgesteld. Zo zei MeatLover1993: “Ik had dit echt niet zien aankomen, zeker omdat Bill Bacon al zo veel ervaring heeft met deze levenswijze, hij was mijn grote voorbeeld.” En BaconForLife: “Ik eet nog liever Bill op dan dat ik een vegan burger aanraak!”.

Een grote boodschap

Bill Bacon begon inderdaad al vroeg met het consumeren van dierlijke producten. Na enkele maanden moedermelk van zijn eigen moeder stapte hij al over op moedermelk van andere moeders (voornamelijk koeien, soms geiten). Nog voor zijn eerste levensjaar voegde hij ook vlees, vis, ei en kaas aan zijn dieet toe. Soms at hij zelfs honing. Toen hij begin twintig was, heeft hij een aantal jaar alleen rauw vlees gegeten. Dit is ook de periode dat hij zijn YouTube kanaal begon. Vanwege gezondheidsklachten probeerde hij een aantal diëten uit, zoals een eierdieet en jus-vasten, waarbij hij enkele weken alleen lauwwarme jus dronk. Het mocht allemaal niet baten, hij voelde zich slap en het lukte hem al weken niet meer om een grote boodschap te produceren. Toen ook nog zijn cholesterol torenhoog bleek, is hij in overleg met zijn arts enkele maanden geleden overgestapt op een plantaardig dieet. Inmiddels voelt hij zich stukken beter: “ik heb nog nooit zoveel energie gehad en mijn stoelgang loopt als een tierelier!”.

‘Een vegan terrorist’

Uit angst voor reacties van zijn fans, hield hij de schijn op. Het leek alsof hij dierlijke producten bereidde zoals altijd in zijn video’s, maar stiekem gebruikte hij plantaardige vervangers in plaats van dierlijke producten. Logisch dus dat zijn fans zich genept voelen. Ook Piers Morgan reageerde geschokt: “We zouden samen een video maken waarin we Greggs’ Vegan Sausage Roll belachelijk maken, blijkt meneer opeens ook zo’n vegan terrorist te zijn. Ik haat vegans!” Bill Bacon ontving zelfs meerdere bedreigingen, maar laat het gelaten over zich heen komen: “Ik snap dat mensen zich bedrogen voelen, maar ik weet dat dit het beste is voor mijn gezondheid en voor de dieren; ik kan het iedereen aanraden.” Inmiddels zit hij ook weer vol toekomstplannen: “Ik ga een nieuw kanaal starten over plantaardig eten en proberen mijn naam te laten veranderen in Bill Seitan”.

Uitnodiging aan alle boze fans

Toevallig start vandaag ook de VeganChallenge, een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV). De NVV nodigt alle boze fans uit om mee te doenm om zo zelf te ontdekken dat veganisme leuk, makkelijk, gezond én belangrijk is. NVV-voorzitter Emile Dingemans laat weten: “Schrijf je in en ontvang tijdens de VeganChallenge dagelijkse nieuwsbrieven bomvol recepten en tips. Wij bieden de steun die jij wellicht nodig hebt. Doe mee! Dan doen we het samen. In totaal doen deze editie ruim 2.600 mensen mee.”