Foto via MaxPixel / CC0 Public Domain

Vandaag op 1 november is het Wereld Veganisme Dag. Een mooi moment om stil te staan bij waarom veganisme eigenlijk zo belangrijk is. Stel je voor dat er een manier is waarop je een dierenleven per dag kunt redden. Zou het dan doen? (bron: Cowspiracy) Dit is kort samengevat het effect van veganist worden.

Veganist voor de dieren

Veganisme is in eerste plaats natuurlijk belangrijk voor dieren. Zeg maar gerust van levensbelang. Want of het nu gaat om een beetje kaas, een Mc Chicken of leren schoenen: voor elk dierlijk product is een dier gebruikt en gedood. Alleen al in Nederland worden 1,4 miljoen dieren per dag geslacht. Voor deze dieren maken onze dagelijkse keuzes een wereld van verschil, omdat ze enkel bestaan vanwege hun vlees, melk of huid. Als consument oefen je invloed uit op vraag en aanbod hiernaar.

Is het erg dat we dieren gebruiken als ze ‘goed’ behandeld worden? De vraag is of we dit ook zouden stellen als het zou gaan om honden, katten, apen of mensen. Waarschijnlijk niet. Dat komt omdat ons aangeleerd is welke diersoorten wel en niet gebruikt en gedood mogen worden. Maar we hoeven helemaal geen onderscheid te maken. We kunnen namelijk prima zonder dierlijke producten leven. Dieren bestaan niet voor ons, maar met ons. Elk dier heeft eigen behoeftes en belangen. Zet de kooi open en kijk waar een dier voor kiest.

Steeds meer mensen zien het belang van veganisme is. Veganisme is een levenswijze waarbij zoveel mogelijk wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren. Dit kan zijn voor eten, kleding of andere doeleinden. De NVV mocht dit jaar haar 2000e lid verwelkomen. Naar schatting zijn er in Nederland 70.000 veganisten. Ook wereldwijd groeit dit aantal snel. Net als het aantal vegan producten en eetgelegenheden. En die groei zal naar verwachting blijven toenemen.

Gezondheid, medemens, natuur en milieu

Veganisme is dus beter voor de dieren, maar biedt ook nog eens voordelen voor de gezondheid, medemens, natuur en milieu. Diverse studies tonen aan dat een uitgebalanceerd, plantaardig dieet goed is voor de gezondheid. Voor onze medemensen blijft er meer landbouwgrond over. En omdat er voor plantaardig eten lang niet zoveel landbouwgrond, water en voedsel nodig is als voor dierlijke producten, is het ook nog eens beter voor natuur en milieu én wilde dieren.

Go vegan!

Dus, waar wacht je nog op? Het is Wereld Veganisme Dag! Zet je mes en vork in als wapens tegen een oneerlijke industrie en go vegan, want het is makkelijker dan ooit! Lees het artikel ‘Hoe word ik veganist?’ voor meer informatie en tips. Happy World Vegan Day!

Afbeelding via Vegan Artbook