Op 8 oktober is het wereld ei-vrije dag (#worldeggfreeday). Daarom besteden we extra aandacht aan het leed van kippen en hun jongen in de ‘eier-industrie’. Vaak wordt gedacht dat eieren eten geen leed veroorzaakt, maar niets is helaas minder waar. Miljarden kippen worden op een vreselijke manier gebruikt, terwijl we helemaal geen eieren nodig hebben. Niet voor onze gezondheid en zeker niet om heerlijke gerechten te maken.

Wat is er mis met ei?

Een kip wordt in haar korte leven gebruikt om zoveel mogelijk eieren te leggen. Ze is zo gefokt dat ze elke 25 uur een ei legt (zo’n 300 per jaar). Ter vergelijking: haar voorouders legden ongeveer 10 – 12 eieren per jaar. Het leggen van zo’n onnatuurlijk groot aantal eieren is een grote aanslag op haar lichaam. Vaak hebben kippen een tekort aan calcium, wat dan onttrokken wordt aan het eigen skelet. Ook zijn er veelvuldig problemen met een overbelast reproductiesysteem, waardoor de kippen jong en op een pijnlijke manier overlijden. Kippen die niet meer voldoende productief zijn worden geslacht. Dat geldt ook voor biologische kippen.

Haantjes

We staan er vaak niet bij stil, maar er worden evenveel haantjes geboren als kipjes. Zij kunnen geen eieren leggen en zijn daarmee waardeloos voor de eierindustrie. Ze worden meestal gedood op de dag van hun geboorte. Doorgaans worden ze levend versnipperd of vergast. In Nederland meer dan 45 miljoen per jaar.

Ook geen eieren van eigen kippen?

Kan je als vegan eieren eten van de kippen van de buurman? In principe eten vegans geen eieren, omdat dieren niet ons bezit zijn en hun eieren evenmin. Daarnaast is het goed om stil te staan bij welk signaal je afgeeft door ei te eten, waar de kippen vandaan komen (industrie) én wat kippen zelf doen met hun eieren. Je kan kippen hun ei rauw of gekookt teruggeven om op te eten, omdat kippen veel kalk verliezen uit hun botten door het leggen van zoveel eieren. Ook bestaan er implantaten die ervoor zorgen dat kippen geen eieren meer leggen, mocht je een kip opvangen. Earthling Ed legt heel goed uit wat het probleem is met het eten van eieren van eigen kippen.

Een kip is geen machine, maar een voelend wezen

Een kip is een levend wezen met gevoelens. Ze herkennen hun medekippen en anderen dieren en zijn heel sociaal. We moeten af van het beeld van dieren als productiemachines en hen als zodanig gebruiken. Het antwoord op de vraag ‘Wat is er mis met ei?’ is uiteindelijk dus heel simpel: er worden dieren gebruikt en gedood voor eieren, terwijl we hier prima zonder kunnen leven!

Alternatieven

Gelukkig zijn er  zijn heel veel plantaardige alternatieven voor eieren. Je kunt ze gebruiken om te bakken, of om typische ‘eier’-gerechten mee te maken. Experimenteer eens met deze alternatieven en je zult merken dat het heel gemakkelijk is om ze te vervangen. Appeltje, geen eitje!

Heerlijke vegan recepten zonder ei