Women’s Health heeft een artikel, waarin ze schreven dat de consumptie van sojaproducten zou zorgen voor de ontbossing van de Amazone, gerectificeerd. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme had hierop aangedrongen.

In het artikel Hoe duurzaam zijn vleesvervangers nou echt? schreef de auteur: “…omdat we zo veel soja consumeren, moet er steeds meer tropisch oerwoud wijken. De sojaboon is een grote reden waarom het Amazonegebied ontbost wordt.” Deze uitspraak suggereert dat humane consumptie van soja een probleem is voor ontbossing in het Amazonegebied. De waarheid is echter geheel anders.

Uit rondvragen door de Nederlandse Vereniging voor Veganisme blijkt namelijk dat géén enkele producent van melk- en vleesopvolgers soja gebruikt uit Zuid-Amerika. De meeste Nederlanders weten echter niet dat de meeste soja verwerkt wordt in veevoer voor dierlijke producten. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties wordt 96% van de soja die uit de Amazone-regio’s komt, gebruikt voor ‘vee’-teelt. Met andere woorden: niet de directe humane consumptie, maar de indirecte consumptie via dierlijke producten is de reden waarom het Amazonegebied ontbost wordt.

In het aangepaste artikel staat nu:
Het blijft tenslotte een duurzamer alternatief op de kilo’s vlees die worden geconsumeerd. Daarbij wordt volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties 96% van de soja die uit de Amazone-regio’s komt, gebruikt voor ‘vee’-teelt. En daarmee is vlees dus hoe dan ook stukken meer vervuilend.