Half juli 2020 ontstonden de plannen voor VSA Utrecht. Met financiële ondersteuning van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme, werd het voor de vegan studentenvereniging VSA Utrecht dan eindelijk mogelijk om zich op 11 januari 2021 officieel in te schrijven. De datum is heel speciaal voor de vereniging omdat het omgedraaid 01/11 is: Wereld Veganisten Dag/World Vegan Day.

Vegan Student Association Utrecht

Voorzitter Sandra Einvall was al actief binnen VSA Groningen. Toen ze verhuisde naar Utrecht, merkte ze op dat er in haar nieuwe studentenstad nog geen VSA was. De voorzitter van VSA Groningen bracht haar in contact met Sophie Kroon en samen begonnen ze meer mensen aan te trekken. De vereniging groeide daarna in rap tempo. Het huidige ledenaantal staat op 87 en het bestuur bestaat uit Sandra Einhall (voorzitter) Sophie Kroon (vice-voorzitter), Sara Hageraats (penningmeester) & Kelly Leewis (secretaris).

VSA Utrecht wil een fijne plek creëren voor “vegan-minded” studenten. Iedereen die interesse heeft in veganisme is welkom. Belangrijk doel van de vereniging is om veganisme makkelijk en betaalbaar maken. Hiervoor organiseren ze onder andere kookworkshops en werken ze samen met partners en lokale bedrijven zoals Van Planten, Waku Waku, Life’s a Peach en GYS. Leden kunnen zo profiteren van kortingen op vegan en duurzame producten.

Kelly Leewis, secretaris: “Studenten denken vaak dat veganisme duur is, maar ik zou nieuwe vegan studenten aanraden: ga niet naar de dure vegan specialty products, maar probeer gewone producten als tofu en peulvruchten. Veganisme kan gewoon lekker én goedkoop.”

positief activismeVerder worden er potlucks, filmavonden, boekbesprekingen, (kook) workshops en spelletjesavonden georganiseerd. Laatst organiseerden ze ook een mini VeganChallenge. Een kleine groep mensen die veganisme uit wilde proberen, werd gekoppeld aan VSA buddies. Ze kregen tips, informatie en konden praten over veganisme. Het was zo’n succes dat ze hier zeker mee door willen gaan. Binnen de vereniging is ruimte om zo actief te zijn als je wilt.

“In februari 2019 hielp de NVV met het oprichten van de eerste vegan studentenvereniging in Nederland: VSA Groningen. Later ondersteunden wij ook VSA Nijmegen en Amsterdam. Momenteel zitten we in de afrondende fase van het officieel maken van VSA Wageningen en nu staat VSA Utrecht dus op eigen benen. We vinden het als vereniging voor veganisme belangrijk om initiatieven die het veganisme versterken te steunen. Studenten met plannen hiervoor, maar beperkt budget, kunnen hun voorstel altijd aan ons voorleggen,” aldus communicatiemedewerker Brenda Waldekker.

Op dit moment is VSA Utrecht online zeer actief. Als het weer mogelijk is, willen ze ook weer activiteiten buiten gaan organiseren. In de toekomst hopelijk vanuit een vast honk.

Meer informatie vind je op hun website: VSA Utrecht

Meer informatie over VSA’s en wat de NVV voor jouw studentenvereniging kan doen.