Foto via MaxPixel / CC0 Public Domain

Op 8 september 1978 werd de Veganistenkring (later Vereniging Veganisten Organisatie) opgericht. De eerste organisatie voor veganisme in Nederland. De oprichting van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) vond plaats op 4 september 1987. En dat betekent dat de NVV dit jaar dertig jaar bestaat. Tijd voor een feestje!

Belang van vereniging

We kunnen terugkijken op dertig mooie jaren waarin veganisme zich ontwikkelde van iets voor pioniers van het eerste uur tot een bewuste levenswijze voor iedereen. Maar ook anno 2017 zijn we hard nodig! Nog steeds worden elke dag 1,4 miljoen landdieren alleen al in Nederland (gebruikt en) gedood. Het is van belang dat mensen ervan bewust raken dat dit onnodig is en dat veganisme heel simpel kan zijn. Dat doen we met initiatieven als Vegan Wiki, de VeganChallenge, Melk, je kan zonder! en het VEGAN Magazine. Daarnaast vertegenwoordigt de NVV de belangen van veganisten en vegan ondernemers met initiatieven als Vegan Friendly en de Vegan Awards.

Recente successen

De afgelopen jaren zitten we in een stroomversnelling. In 2013, de vereniging telde toen 500 leden, vond de aftrap van de VeganChallenge plaats met 5.197 deelnemers dat jaar. Inmiddels hebben meer dan 21.000 mensen hieraan meegedaan! In 2014 lanceerden we Melk, je kan zonder! als tegengeluid op de zuivelindustrie. In datzelfde jaar wonnen we de NRC Charity Awards jury vakprijs én lanceerden we een postercampagne waarin we mensen rond de feestdagen bewust maakten van het onrecht dat dieren aangedaan wordt. De Vegan Awards die we weer tijdens VegFestNL zullen uitreiken, groeide uit van één award per jaar tot maar liefst zeven categorieën.

De toekomst is vegan

Inmiddels telt de vereniging meer dan 2.600 leden. Veganisme groeit snel, ook in Nederland en Vlaanderen, en plantaardig eten wordt steeds normaler. Mede dankzij onze inspanningen is het aantal veganisten gegroeid tot naar schatting 82.000 mensen in Nederland. Ook grote bedrijven zien in dat de toekomst plantaardig is. De NVV wil deze veranderingen versnellen. Uiteraard kan jij daar een bijdrage aan leveren door bijvoorbeeld lid te worden van de NVV, iemand lid te maken, vrijwilliger te worden voor een van onze projecten of door te doneren. Zodat we samen de wereld een stukje mooier kunnen maken.

Graag nodigen wij je uit om tijdens VegFestNL ons 30-jarig jubileum te komen vieren. Iedereen is welkom! Leden ontvangen zelfs 50% korting op een online ticket voor VegFestNL, dat op 28 en 29 oktober gehouden wordt in de Jaarbeurs in Utrecht. We zien je graag daar!