Door Miriam Groot

Voor velen staat de dierentuin symbool voor een gezellig dagje uit, maar niet iedereen wordt blij van een middag naar opgesloten dieren te kijken. Er zijn zoveel andere leuke dingen om te doen waar geen diergebruik aan te pas komt! Bij deze 5 tips voor een vegan dagje uit.

1. Dieren knuffelen in de dierenopvang

In plaats van met je neus tegen het glas gedrukt staan in de dierentuin, kun je natuurlijk ook gewoon dieren van dichtbij zien in een dierenopvang! Het Koeienrusthuis in Oldeberkoop, Friesland of Gnadenhof Melief in Sögel: er zijn genoeg dieren die jouw liefde kunnen gebruiken. De NVV organiseert bijna elk jaar een busreis naar Gnadenhof Melief. Houd de nieuwsbrief in de gaten voor meer informatie.

2. Je eigen groenten, fruit en bloemen plukken

Ooit in een pluktuin geweest? Ze zijn er verspreid over het hele land. In de een kun je onbeperkt bloemen plukken, in de anderen liggen de groenten er voor het oprapen. Vooral in de zomer kun je je lol niet op: kilo’s bessen hangen er om door jou geplukt te worden! Kijk op het internet voor een pluktuin bij jou in de buurt.

3. Pretparken

Ook pretparken kunnen leuk zijn voor veganisten, zonder dat je de hele dag op frietjes zonder mayonaise hoeft te teren. Viva Las Vega’s, binnenkort Proveg, maakte een ranglijstje met de meest vegan friendly attractieparken. De Efteling, Duinrell en Julianatoren scoorden het beste. Zien we jullie in de Droomvlucht? Bij de AH kan je ook regelmatig sparen voor Eftelingzegels.

4. Wandelen in de natuur

Het hoeft allemaal niet zo moeilijk en duur te zijn om een gezellig dagje uit te hebben. Een wandeling langs het strand, in het bos of door het park met een picknickmand onder de arm doet wonderen. Kun jij alle struikjes uit het park bij jou in de buurt inmiddels wel dromen? De A. Vogel tuinen zijn ook een bezoekje waard! Rondlopen is gratis, maar voor een klein bedrag mag jij je eigen kruidenthee bij elkaar sprokkelen.

5. Feesten (of heel veel vegan eten) op festivals

Plantaardig eten is inmiddels zo ingeburgerd, is dat er op bijna elk festival wel een hippe foodtruck met vegan eten te vinden is. Als het festivalseizoen eenmaal is geopend, kun je elk weekend wel ergens een dansje wagen. Op zoek naar een volledig vegan festival? Op 23 t/m 27 mei vindt het Vegan Foodie Festival plaats in Amsterdam. En in oktober is het weer tijd voor VegFestNL. Het is slechts een greep uit de vegan festivals.

Deze vijf zijn slechts voorbeelden van de ontelbaar leuke dingen die je kunt doen. Heb jij nog tips voor een vegan dagje uit? Laat het ons weten!