In de herfst van 2011 begon Kristin Lajeunesse aan haar reis door de VS met als doel in élk vegan restaurant een keer te eten. Het aantal vegan eetgelegenheden groeide zo explosief dat ze haar missie niet binnen een jaar kon afronden. Als je dit in Nederland probeert, ben je een stuk eerder uitgegeten. Maar dat wil niet zeggen dat je als veganist niet alle 365 dagen van het jaar buiten de deur zou kunnen eten. In tegendeel! Naast vegan restaurants, kan je ook in steeds meer andere restaurants terecht voor een 100% plantaardige maaltijd. Handig toch? Zeker nu de feestdagen voor de deur staan!

Vijf tips voor als je buiten de deur eet:

1. Contact vooraf

Een slimme manier is om een restaurant niet meteen binnen te vallen als veganist, is door van te voren te bellen of e-mailen. De aandacht wordt dan gericht op wat je wél wilt eten. Je kan meestal van te voren de menukaart online te bekijken en aan de hand daarvan suggesties te doen. Leg uit dat je geen dierlijke producten eet. Noem ook vooral alle dingen die je wel eet, zoals groenten, noten, paddenstoelen, rijst, pasta, aardappels, fruit, etc. Dit zijn producten die elk restaurant in huis heeft en schept mogelijkheden voor de persoon met wie je contact hebt. Aan het einde van het artikel vind je een handig e-mailvoorbeeld!

2. Blijf vriendelijk en informatief

Mocht er – ondanks alle voorbereiding – toch nog iets dierlijks in je maaltijd voorkomen, bewaar dan je geduld. Men heeft getoond van goede wil te zijn en open te staan voor jouw wensen. De rest is een leerproces. Leg de situatie vriendelijk uit en geef mensen de kans om te begrijpen wat 100% plantaardig inhoudt. Zo baan je de weg voor andere veganisten en kom je misschien zelf ook nog graag een keer terug.

3. Ga voor Aziatisch eten

Zin om spontaan uit eten te gaan? Waag je kans bij restaurants waar het gemakkelijk is om een 100% plantaardige maaltijd te krijgen. Denk aan Ethiopische restaurants (bijna altijd vegan mogelijk), Italiaans (pizza zonder melk in de bodem of pasta zonder ei met veel groenten), Indiaas (vraag naar plantaardige curries zonder yoghurt, ghee of paneer)/ Ook overige Aziatische keukens zoals Thais, Chinees, Indonesisch, Vietnamees, etc. zijn bekend met plantaardige gerechten (let wel goed op ingrediënten die gebruikt zijn bij de bereiding zoals vleesbouillon, boter, garnalenpasta (trassi), vissaus, ed.).

4. Wees creatief

Je kent het vast wel. Die scene in een Amerikaanse film waarin iemand een gerecht bestelt en daarbij allerlei instructies doorgeeft aan de ober over wat er gewijzigd moet worden aan het gerecht. Dit kun jij ook als het nodig is! Bestudeer de menukaart aandachtig en kijk uit welke gerechten dierlijke ingrediënten weggelaten kunnen worden. Kijk vervolgens wat er aan plantaardige producten in de overige gerechten gebruikt wordt en wat de plantaardige ‘bijgerechten’ zijn.  Als je bestelt, kan je vervolgens vragen om de dierlijke ingrediënten weg te laten en er eventueel plantaardige extra aan toe te voegen. Soms kun je ook een hele maaltijd samenstellen uit alleen bijgerechten. Het vraagt een beetje lef, maar wie niet waagt … !

5. Gebruik het internet

Natuurlijk check je op onze Vegan Friendly pagina welke restaurants bij jou in de buurt zitten. Wist je trouwens dat NVV-leden vaak voordeel krijgen bij aangesloten restaurants zoals korting of een gratis drankje? Vegan friendly wil zeggen dat men plantaardige opties op de menukaart heeft of dat men bereid is aanpassingen te maken. Tot slot is de Happy Cow app erg handig. Daarmee vind je snel eetgelegenheden wereldwijd. Je kan hierbij filteren op vegan (friendly).

Heb je ergens lekker plantaardig gegeten? Laat een van onze speciale bedankt-kaartjes achter!