In navolging van Groningen en Nijmegen, is ook Amsterdam een veganistische studentenvereniging rijker. Met financiële steun van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) is de Vegan Student Association Amsterdam (VSA) op 30 maart 2020 officieel ingeschreven.

Vegan Student Association Amsterdam logo

VSA Amsterdam is momenteel één van maar liefst zes(!) Vegan Student Associations in Nederland. VSA Groningen nam contact op met huidige voorzitter Apolonia en vice-voorzitter Elianne om ook in Amsterdam een vegan studentenvereniging op te starten. Ze verzamelden een groep gemotiveerde studenten en richtten samen VSA Amsterdam op.

Elianne vertelt: “Veganisme is de beste manier om rekening te houden met de planeet en het minste de dieren en de aarde te belasten. We vonden het daarom belangrijk om mensen die ook zo denken en mensen die interesse hebben een mogelijkheid te geven met elkaar in contact te komen.” De vereniging hoopt zoveel mogelijk mensen bij elkaar te brengen en het veganisme verder bij studenten en jongeren onder de aandacht te brengen.

Begin dit jaar vroegen ze daarbij hulp van de NVV om de officiële inschrijvingsprocedure te starten.

Leden VSA Amsterdam Ed Winters

Sinds hun relatief korte bestaan, heeft VSA Amsterdam al heel wat events gehouden, waaronder picnics, potlucks, een documentaire screening en een kledingruilbeurs. Voor de toekomst hebben ze nog meer ambitieuze plannen: een mentoringprogramma waarbij studenten met interesse in veganisme gematched worden met een mentor, gesprekken met hogescholen en universiteiten over vegan opties in de cafetaria, bekende sprekers uitnodigen, outreach-acties, debatten en samenwerkingsverbanden met vegan restaurants en bedrijven.

Dit jaar is alvast goed begonnen met 22 actieve leden. Voor het nieuwe jaar zoeken ze nog enthousiaste mensen voor het bestuur en de verschillende commissies.

Zodra het weer mogelijk is, volgt een spetterend openingsfeest.

Meer informatie over de VSA Amsterdam vind je op hun website.

Foto’s door: Elianne Prange