Volgens een onderzoek door het Britse GoVouchersPro [1] moeten veganisten diep in de buidel tasten voor hun boodschappen: ze zouden op jaarbasis zo’n 2.000 pond, omgerekend 2.350 euro, extra geld uitgeven aan eten. Maar is dat wel zo? De Nederlands Vereniging voor Veganisme (NVV) zocht het uit.

Zo’n 50 jaar geleden was het heel normaal dat alleen op zondag een klein stukje vlees werd verdeeld onder zes gezinsleden. Ook in minder welvarende landen werd en wordt overwegend plantaardig gegeten. Puur plantaardig eten, zoals groenten en peulvruchten, is dan ook relatief goedkoop. Maar de veganist van nu eet ook graag een plantaardige burger met een plakje vegan kaas. Ten opzichte van gesubsidieerde dierlijke producten, zijn deze plantaardige alternatieven meestal duurder. Niet echt een eerlijke vergelijking.

Ook is het maar de vraag of veganisten daardoor elke maand diep in de buidel moeten tasten. Immers laten ze alle dierlijke producten staan. Volgens Nibud [2] geeft de gemiddelde volwassene 161,15 euro per persoon, per maand uit aan dagelijkse kosten voor eten. Woon je samen, dan is dit 179,05 euro. Woon je alleen, dan is dit gemiddeld 198,60 euro. Er bestaan geen onderzoeken die zich toespitsen op veganisten in Nederland. Een kleinschalige steekproef onder 222 veganisten wijst uit dan de gemiddelde veganist 150,67 per persoon per maand uitgeeft aan dagelijkse kosten voor eten. Minder dan de gemiddelde Nederlander uitgeeft aan eten, terwijl het onderzoek stelt dat vegans 190 euro per maand éxtra zouden kwijt zijn.

Het ‘onderzoek’ is uitgevoerd door GoVouchersPro. Eerder bracht het bedrijf naar buiten dat 1/3 van alle vegetariërs wel eens vlees eet in een dronken bui. Diverse media namen het bericht over. Later bleek dit niet te kloppen [3]. Ook nu nemen media weer het bericht over, zonder het onderzoek te hebben gelezen. Hoe zijn de vragen gesteld? Speelt opleidingsniveau of inkomen een rol? Daarnaast zijn veganisten op één hoop gegooid met mensen die halal en glutenvrij eten, wat een ongenuanceerd beeld geeft. Vegnews heeft het onderzoek al ontkracht [4]: volgens een ander onderzoek geven ‘vleeseters’ namelijk 14,65 dollar uit per dag, tegenover 11,15 dollar bij veganisten.

Conclusie: dat veganisten 190 euro per maand extra aan eten uitgeven lijkt, ondanks het gebrek aan betrouwbare onderzoeken, sterk overdreven. Plantaardig eten kan je zo duur maken als je zelf wilt. Waarschijnlijk wordt het in de toekomst alleen maar goedkoper, wanneer plantaardige alternatieven op grote schaal worden geproduceerd. Daarnaast leef je als veganist vaak gezonder (scheelt zorgkosten). En tot slot iets wat we niet moeten vergeten: dieren betalen altijd de prijs voor dierlijke producten zoals eieren, vlees en kaas. Door plantaardig te eten, worden er minder dieren gebruikt en gedood voor een paar minuten smaaksensatie. Zou dat niet veel zwaarder moeten wegen dan geld?

Tips om niet te veel geld kwijt te zijn vind je ook in onze serie ‘Vegan on a Budget’:

Leven met compassie voor dieren en je portemonnee

5 Tips voor goedkoop en plantaardig eten

7 Non-food tips

[1] http://www.standard.co.uk/lifestyle/london-life/it-costs-an-extra-2000-per-year-to-be-vegan-or-glutenfree-research-suggests-a3425741.html
[2] https://www.nibud.nl/onderwerpen/uitgaven/huishoudelijke-uitgaven/
[3] https://www.snopes.com/fact-check/drunk-vegetarians-eat-meat/
[4] https://vegnews.com/2016/12/fake-study-spreads-rumor-that-veganism-is-expensive