In deel drie van Vegan on a Budget 7 non-food tips. Veganisme gaat namelijk over meer dan voeding. Ook met kleding, schoenen. meubels, sieraden of reizen wil een veganist niet bijdragen aan dierenleed. Denk aan leer, wol, bont of veren en producten met dierlijke vetten, glansmiddelen en kleurstoffen.

Vaak zijn producten van dierlijke oorsprong geproduceerd op een manier die schadelijk is voor het leefklimaat van zowel dieren als mensen. Gelukkig betekent bewustwording ook verandering! Er worden steeds meer initiatieven geïnitieerd die een leedvrije, klimaat besparende en milieu-onschadelijke manier van consumeren mogelijk maken. Daar hoef je beslist geen topsalaris voor te verdienen! Zeven tips:

  1. Veganistische tweedehandsjes worden aangeboden via de facebookpagina Vegan Marktplaats. Je vindt hier producten zoals vegan kookboeken, schoenen en kleding. Voordeliger kan bijna niet!
  2. Ook voor winkelaanbiedingen bestaat een handige pagina op Facebook: Vegan Aanbiedingen.
  3. Couchsurfing is goedkoop op vakantie door bij iemand op de bank te logeren. Via de groep Vegan Courchsurfing ben je verzekerd van de beste vegan tips en een lekker plantaardig ontbijtje!
  4. Wawolli is een kringloopcentrum dat werkt aan recycling van producten voor een beter milieu. De opbrengst van deze activiteiten gaat naar dierenwelzijn. Het filiaal in Goor is triest genoeg getroffen door een verwoestende brand. De andere filialen zijn wel open én er wordt hard gewerkt aan een nieuwe winkel.
  5. Markten zijn de ideale plek voor vegan koopjes. Op zaterdag 14 augustus 2016 wordt bijvoorbeeld een Goede Doelen Rommelmarkt georganiseerd.
  6. Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om samen repareren. Niet alleen kun je zelf beslissen welk materiaal je wel en niet wilt gebruiken, het scheelt je ook nog eens geld. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden zijn deskundige vrijwilligers met reparatiekennis en vaardigheden op allerlei terreinen. Gereedschap is aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren aan kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc.
  7. Voornemens om meer te gaan sporten? Een duur lidmaatschap van een sportschool of vereniging is niet nodig. De Vegan Sporters is een groep mensen die samen sporten en elkaar tips geven over sportevenementen, voeding, vegan sportkleding en nog veel meer.

Deel 2 gemist? Check onze 5 tips voor goedkoop, plantaardig eten. Volgende keer: zeven leuke dingen om te doen (bijna gratis).