Dierenrechtenorganisatie Bite Back lanceert in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Veganisme en Stichting Plenty Food Nederland een crowdfunding voor een reclamecampagne rondom het gebruik van dierlijke producten. Op zes posters worden diverse thema’s belicht: speciesisme, dierenleed, milieu en wereldvoedselverdeling. De organisaties willen hiermee mensen laten nadenken en stimuleren tot gedragsverandering. De teller staat na een week al op 5.500 euro!

Woordvoerder Alex Romijn: “Steeds vaker wordt in de media en politiek belicht dat we moeten werken aan een plantaardige transitie, omdat dit beter is voor dieren, natuur en milieu. Toch blijven er steeds meer dieren bijkomen in de Nederlandse vee-industrie. Een plantaardige leefwijze kan diergebruik verminderen, de impact op de aarde verkleinen, zorgen voor een gezondere leefomgeving en minder voedselverspilling. Een win-win-win-situatie dus. Met de posters willen we deze boodschap bij mensen onder de aandacht te brengen.”

De posters gaan over diverse onderwerpen, zoals waarom het ene dier wel gegeten wordt, en het andere dier niet. Wereldvoedselverdeling komt ook aan bod. Jos Wietses van Stichting Plenty Food: “We wijzen op de 56 miljard dieren in de industrie die gevoed worden, tegenover de 800 miljoen mensen die momenteel ondervoed zijn. Planten kunnen de wereld voeden. Daarom vragen wij aandacht voor het inefficiënte verbruik van voedsel voor de vee-industrie, als een van de grootste oorzaken van voedseltekorten.“ Ook de impact van het milieu komt naar voren door te benadrukken dat 14,5% van de broeikasgassen afkomstig is van de veehouderij. Plantaardig eten en vegan leven is beter voor dieren, mensen, natuur en milieu. Bovendien kan een uitgebalanceerd, plantaardig dieet gezondheidsvoordelen bieden.

Woordvoerder Alex Romijn: “Dat de veehouderij zo een impact heeft op het klimaat weten veel mensen nog steeds niet, maar het maakt het des te vreemder dat er zoveel subsidies vanuit de overheid en de EU naar die sector gaat, terwijl ze ook het Parijs-akkoord hebben ondertekend. Als je één dier mishandelt krijg je straf, maar de klimaatonvriendelijke en dieronvriendelijke veehouderij krijgt zelfs miljoenen subsidie steun. Dat zet je toch aan het denken…”.

De organisaties zetten in op het binnenhalen van 15.000 euro, maar hopen dat er meer opgehaald wordt zodat de campagne uitgebreid kan worden naar andere mediakanalen. Woordvoerder Debby van Velzen (NVV): “Het blijft een klein bedrag tegenover de veehouderij die miljoenen ter beschikking heeft, maar we gaan uit van de kracht van de steeds groter groeiende groep bewuste consumenten, die ook vinden dat er meer tegengewicht moet worden geboden en een transitie moet komen naar een vegan samenleving.”De crowdfunding is te steunen via: https://www.biteback.org/webwinkel/vegan-outreach-reclamce-campagne/