Datum: 11 juni 2023
Tijd: 16:00 - 21:00
Locatie: Bergen op Zoom, Dordrecht, Rijen (tussen Tilburg en Breda) of Venray

Op zondag 11 juni organiseert de NVV een viertal veganistische potlucks in het zuiden van Nederland: in Bergen op Zoom, Dordrecht, Rijen en Venray.

Een potluck is een gezamenlijke maaltijd waarbij alle deelnemers iets te eten meebrengen. Zo kun je verschillende veganistische gerechten proeven en bovendien gelijkgestemden ontmoeten. 

In Bergen op Zoom, Dordrecht en Rijen, de inloop voor de potlucks start om 16:00. Om 16:30 start de maaltijd. Het duurt zolang het gezellig is (uiterlijk 21:00).

In Venray start de inloop om 12:30. Om 13:00 start de maaltijd, die duurt tot 15:00.

Is dit je eerste potluck? Hieronder hebben we een aantal vaak gestelde vragen bij elkaar verzameld die je een beeld geven van wat er van je verwacht wordt als deelnemer aan onze potlucks.

Hoeveel gangen zijn er?

Geen: een potluck kent geen gangen. Alle gerechten, zowel zoet als hartig, komen tegelijk op tafel. Deelnemers zijn vrij om zelf te bepalen wat ze willen eten en in welke volgorde.

Hoeveel eten moet ik maken?

Om te zorgen dat er in totaal genoeg, maar ook niet te veel eten is, moet iedereen zoveel meenemen als ze zelf eten. Stel dat je alléén je eigen gerecht zou eten, dan zou je dus precies genoeg moeten hebben. 

Moet mijn gerecht al helemaal af zijn?

Het liefst natuurlijk zoveel mogelijk wel. Je kunt uiteraard wel iets opwarmen in de oven, magnetron of pan, maar als alle gerechten een half uur in de oven zouden moeten, kunnen we ze niet tegelijk serveren.

Moet ik van tevoren overleggen wat ik maak?

Nee. De naam potluck verwijst naar het ‘geluk’ van wat je in de ‘pot’ vindt. Wat je krijgt is een verrassing.

Welke ingrediënten kan ik gebruiken?

De potlucks zijn veganistisch: gebruik dus geen ingrediënten die gemaakt zijn van dieren (bv. vlees of vis) of door dieren (bv. melk, eieren en honing). Op veganwiki.nl kun je producten vinden die geschikt zijn voor veganisten. Ongeveer een week voor de potluck laten we je weten of er mensen meedoen die allergieën hebben. Als het je lukt om daar rekening mee te houden is dat super, maar het is niet verplicht.

Wat voor gerechten zijn geschikt?

Makkelijk deelbare gerechten zoals salades en tapas zijn erg geschikt. Hou ook rekening met temperatuur: omdat we niet met gangen werken en alle gerechten tegelijk opdienen zullen de gerechten tegen het einde van de maaltijd allemaal kamertemperatuur zijn. Op veganchallenge.nl kun je inspiratie voor recepten opdoen.

Kan ik meedoen als ik niet goed kan koken?

Ja hoor! Je kunt ook iets meenemen wat je niet zelf hebt gemaakt. Op veganfriendly.nl kun je ondernemingen in de buurt vinden die een vegan aanbod hebben. Maar een eenvoudig stokbrood met hummus van de supermarkt kan natuurlijk ook.

Hoe duur moet mijn gerecht zijn?

Dat mag je helemaal zelf weten. Een potluck is geschikt voor deelnemers met elk budget.

Moet ik mijn eigen bestek en servies meenemen?

Nee, daar zorgt de host voor.

Wie zorgt voor het drinken?

De host zorgt dat er genoeg te drinken in huis is.

Wat als ik een allergie heb?

Die kun je via het inschrijfformulier doorgeven. Ongeveer een week voor de potluck plaatsvindt zullen we de allergieën doorgeven aan alle deelnemers. Deelnemers kunnen kiezen hier rekening mee te houden. Omdat sommige deelnemers nog niet veel ervaring hebben met het bereiden van veganistische gerechten is het echter niet verplicht. Omdat al het eten wordt gemaakt door de deelnemers zelf kan de NVV niet garanderen dat gerechten vrij van (sporen van) bepaalde allergenen zijn.