Uit een Oxford-onderzoek in de late jaren ’90 bleek dat 73 procent van van de vegetariërs en veganisten over een periode van 20 jaar nog steeds hetzelfde dieet aanhield.

Sommige mensen refereren aan een bekritiseerde studie in 2014 waaruit zou blijken dat veel van de vegetariërs en veganisten het dieet niet zouden volhouden. Deze studie was echter opgezet om te onderzoeken welke factoren mensen weerhouden om meer plantaardig te eten. De mensen die meededen aan het onderzoek waren mensen die ooit een vegetarisch of ‘vegan’ dieet gegeten hadden, ongeacht voor hoe lang. De onderzoekers stelden in hun onderzoek voormalige veganisten gelijk aan mensen die ooit een veganistisch dieet aten, en stelden een veganistisch dieet gelijk aan een plantaardig dieet. Echter, iemand die plantaardig eet is niet hetzelfde als een veganist. Zie ook: Is plantaardig hetzelfde als veganistisch?

In die studie drukten vegetariërs op de resultaten doordat ze 7,5 keer meer vertegenwoordigd waren in het onderzoek. Afzonderlijk bekeken, bleken veganisten ruim 2 keer vaker het dieet vol te houden. Ook bleek uit de studie dat wanneer dierenrechten een motivator waren, de kans 4 keer zo groot was dat het dieet op lange duur volgehouden werd.