Geke Bosch is fotograaf en vindt duurzaamheid erg belangrijk. Ze is volledig vegan sinds haar deelname aan de VeganChallenge. Qua fotografie houdt ze van kleurrijke beelden met veel contrast en laat ze planten graag een subtiel onderdeel van de foto zijn. Ze maakte schitterende foto’s voor de NVV Vegan Kalender.

Wat betekent fotograferen voor jou?

“Ik ben al met fotografie bezig sinds ik jong ben. Ik ben er nog steeds bijna altijd mee bezig; ik lees er boeken over, zoek inspiratie of ben zelf aan het fotograferen. Ik noem mezelf altijd een mensenfotograaf, omdat wat ik doe best wel breed is. Van het contact met mensen leef ik heel erg op. Ik blijf het ook bijzonder vinden als het lukt om diegene die op de foto gaat zich op zijn of haar gemak te laten voelen.

Verbintenis

Sommige personen die ik fotografeer zijn in het begin heel onwennig of vinden het niet leuk om gefotografeerd te worden. Dat merk je soms, ook al spreken ze het niet uit. Dan ga ik het gesprek met diegene aan, stel ik vragen en zoek ik de verbintenis met ze. En, als ik dat heb gevonden dan merk ik dat diegene op de foto er heel anders uit gaat zien. Dan zijn de eerste foto’s heel stijf, maar uiteindelijk zijn ze gewoon aan het lachen. Dat vind ik de uitdaging aan wat ik doe, om mensen op een natuurlijke en oprechte manier neer te zetten, op een manier dat ze zichzelf erin terug herkennen en dat ze blij zijn hoe ze op de foto staan. Zo kan ik mensen het tegendeel bewijzen dat op de foto gaan niet vervelend is!”

Iets moois in ieder mens

“Ik vind het belangrijk om diversiteit in m’n werk terug te brengen. Dat ik laat zien dat iedereen het verdient om gefotografeerd te worden, hoe dan ook. Ook al zijn het mensen die van zichzelf niet vinden dat ze mooi genoeg zijn om op de foto te gaan. Ik vind dat er iets moois in iedereen zit. In mijn foto’s probeer ik veel met kleur te werken, en ik ben veel bezig met hoe het licht valt. Wat ik heel erg interessant vind is dat, bij bijvoorbeeld woonkamerportretten, de omgeving iets vertelt over die persoon. Dat probeer ik ook altijd in de foto’s te vangen. Het mooiste compliment wat ik een keer heb gekregen is “het lijkt net of je mij met mijn vijf broertjes op de foto hebt gezet”. Dit omdat ik op de een of andere manier vijf verschillende kanten van die persoon heb kunnen vangen in een fotoserie. Dat vond ik heel mooi om te horen! Fotograferen vind ik feel-good-werk, soms ga ik met meer energie weg dan dat ik erheen ga.”

Hoe is veganisme van invloed op jouw werk als fotograaf?

“Mijn vegan leven is op meerdere manieren van invloed op mijn werk als fotograaf. En mijn werk, dat ben ik. Het fotograferen is een creatieve uiting van mij als persoon, maar dan met andere mensen op de foto. Sinds ik vegan ben voel ik me in vele opzichten beter en deze energie neem ik mee naar de shoots. Doordat ik vegan leef hoef ik geen schuldgevoel meer te hebben over iets wat ik koop of eet, en ik voel me ook fitter, energieker, emotioneel stabieler en m’n huid is veel beter geworden.”

Inspireren via social media

“Omdat ik fotograaf ben heb ik op social media best een bereik kunnen opbouwen, wat zelfs groter is dan m’n persoonlijke bereik. Ik gebruik mijn fotografie account op Instagram, ook om mijn missie te uiten. Ik vind het jammer dat ik daar niet altijd veel reacties op krijg, want dan voelt het heel erg of ik aan het zenden ben. Maar, aan de andere kant, misschien inspireer ik mensen wel zonder dat ik het weet.”

Werken met planten

“In mijn stijl van fotograferen werk ik veel met planten. Niet dat dat een directe link is met veganisme, maar het ligt heel erg in lijn met hoe ik ben. Al ben ik geen zweverig, zachtaardig typje. Ik fotografeer veel in de hip-hop, maar ook daar probeer ik mijn stijl van veel natuur en planten erin te verwerken, ook om te ontkrachten dat dat niet samen kan gaan. Voor mij staan planten symbool voor duurzaamheid. De modellen op de foto vinden het in het algemeen heel nice dat er planten bij de shoot aanwezig zijn en krijg ik er veel positieve reacties op. Planten geven toch een rustgevend gevoel, in de foto’s, maar ook in de fotosessie zelf.”

Een selectie uit het werk van fotograaf Geke Bosch:

Model: Melissa Lewis
Fotograaf: Geke Bosch

Modellen: Sharona en Sijmen
Fotograaf: Geke Bosch

Model: Fresku
Singel: Motion
Fotograaf: Geke Bosch

Model: Shaquell van Ommeren, Wavelight.com
Fotograaf: Geke Bosch

Model: Rosa Veldhorst
Fotograaf: Geke Bosch

Waarom wil jij bijdragen aan de Vegan Kalender?

“Ik vind het ontzettend waardevol om door middel van mijn fotografiewerk bij te kunnen dragen aan de Vegan kalender. Op deze manier kunnen we anderen hopelijk inspireren en misschien zelfs wel een hele verrassende kant van het veganisme laten zien. En vooral, ik wil laten zien dat veganisme niet alleen voor ‘geitenwollen-sokken’-personen is, zoals vaak nog gestereotypeerd wordt. Het is een haalbare levensstijl voor iedereen zoals jij en ik.”

Waarom ben jij veganist geworden?

Vanaf mijn 9e heb ik al geen vlees meer gegeten. Ik weet niet precies meer hoe dat is gegaan, maar op een gegeven moment snapte ik gewoon niet meer dat je zo’n stuk dier in je mond stopt, daarop gaat kauwen en dat dan opeet. Dat was de gedachte die mij begon tegen te staan. Veel mensen zien het als vlees, maar beseffen niet dat het een stuk dier is. Mijn ouders vonden het heel moeilijk dat ik vegetarisch wilde eten, want ik was een hele moeilijke eter, ik at bijna niks en had altijd ondergewicht. Dus toen ik zei dat ik vegetariër wilde worden, hadden ze zoiets van “Wat denk jij nou, dat je nu nog minder gaat eten dan je al doet?”. Ik mocht van m’n ouders onder één voorwaarde stoppen met vlees eten, namelijk dat ik dan wel vis at. Dat heb ik toen gedaan en dat vond ik in het begin nog wel oké. Op de een of andere manier vond ik het eten van vis beter te verdragen dan vlees, misschien omdat ik minder binding voel met vissen dan met koeien en varkens, maar uiteindelijk kwam datzelfde gevoel terug: dat ik aan het kauwen ben op een dier, op een dood iets.

VeganChallenge

Toen ik uit huis ging om op mezelf te wonen ben ik direct gestopt met vis eten. Mijn ouders vonden het redelijk lastig met koken toen ik geen vlees meer at, want zij kookten speciaal voor mij met aparte pannetjes. Dat lijkt me nu best vervelend, maar toen ik jong was besefte ik me dat niet heel erg. Uiteindelijk heb ik in oktober 2020 meegedaan aan de VeganChallenge. Dat heeft me doen inzien dat het helemaal niet zo moeilijk is om helemaal vegan te zijn. Je hoeft kaas ook echt niet te missen als je lekker kookt.

Verduurzamen

Naast dat ik veel om dieren geef hou ik me veel bezig met duurzaamheid. Dat heb ik in mijn opvoeding erg meegekregen. Mijn moeder hergebruikte bijvoorbeeld veel dingen of repareerde het waar mogelijk. Dit kon ik als kind wel irritant vinden, maar achteraf zie ik hoe belangrijk het is om op deze manier met spullen om te gaan. Nu zie ik zelf ook in hoe schrijnend de klimaatverandering is en ik vind het confronterend dat er te weinig mee gebeurt. Te weinig mensen voelen zich geroepen of trekken het zich echt aan dat het iets dringends is. Iedereen sukkelt een beetje door alsof er niks aan de hand is. Dat heeft bij mij de urgentie opgeroepen om zelf zoveel mogelijk eraan te doen en daarmee hopelijk een voorbeeld te zijn voor andere mensen.

Ieder individu kan een bijdrage leveren

Ik probeer less waste te leven, zero waste is haast onmogelijk, en ik probeer dit in elk aspect van m’n leven terug te laten komen. Ik leef vegan, probeer zoveel mogelijk plastic te vermijden, gebruik shampoo- en conditioner bars, probeer voedselverspilling en wegwerpdingen te vermijden en ik koop sinds een jaar geen nieuwe kleding meer. Als ik kleding koop omdat ik het nodig heb, dan is het tweedehands. Voordat ik spullen wegdoe, probeer ik ze her te gebruiken voor iets anders of ik doe het naar de kringloop. Ik ga ook vaak naar de markt in de stad om daar mijn groenten te kopen, dat kan plasticvrij. In Utrecht heb je ook een paar winkels die bulk zijn, je kunt dan bijvoorbeeld noten aftappen in je eigen bakje, of olie aftappen in je eigen flesje, super leuk! Het zit voor mij dus heel erg in de kleine dingen die ik probeer te verduurzamen. Ik doe echt niet alles van dit perfect, maar ik geloof er in dat ieder individu zijn bijdrage kan leveren. De bedrijven zijn degene die moeten veranderen maar ieder beetje helpt en als consument stem je tenslotte met je portemonnee.

Wat zijn jouw vegan adviezen voor niet vegans?

Voor diegene die veel last hebben van acne zou ik zeker willen aanraden om veganistisch te gaan eten. Ik had daar een lange tijd best veel last van en wat ik er ook tegen probeerde, niks hielp. Toen ik ben gestopt met het eten van dierlijke producten is het helemaal weggegaan. Soms nog wel een puistje, maar zeker niet het level zoals het was. Doordat mijn acne nu weg is, tezamen met mijn emotionele schommelingen die ik nu niet meer heb, heb ik het idee dat dat heel erg te maken heeft gehad met mijn hormoonbalans dat werd beïnvloed door dierlijke producten. Ik had er weinig over gehoord voordat ik veganist werd, maar toen ik onderzoek ging doen kwam ik tegen dat het nuttigen van veel kaas en zuivel acne kan veroorzaken. Sinds ik vegan ben voel ik me veel rustiger en emotioneel minder instabiel, daar ben ik heel blij mee!

Vegan eten is niet moeilijk

En, ik hoop dat mensen wat meer open gaan staan voor veganistisch eten. Het zou nice zijn als mensen één keer per week de uitdaging aangaan, hoe je jouw maaltijd anders kan bereiden en juist creatieve en voedzame gerechten kan maken. Vegan eten is helemaal niet moeilijk, juist niet! Ik vond dat er een wereld voor me open ging vanaf het moment dat ik veganistisch ben gaan leven. Ik vind het echt een verrijking!