Sommige mensen vinden veganisme lastig ‘buiten de deur’. Bijvoorbeeld als ze een feestje hebben, uit eten gaan of vakantie vieren. Gelukkig hoeft dat helemaal niet lastig te zijn! Het klinkt misschien cliché, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Met deze vijf tips ben jij one happy vegan!

1. Ga voor self-catering

De term self-catering komt uit het Engels en betekent niets meer en niets minder dan dat je zelf kan voorzien in je eten tijdens je verblijf. Je kan hierbij denken aan een appartement met een koelkast waar je ook zelf kunt koken. Zo weet je precies wat er in je eten gaat en… het is vaak goedkoper dan een hotel! Win-win!

2. Weet waar je uit eten kunt gaan

Op vakantie gaat men graag uit eten. Via een website als HappyCow vind je – vooral in de wat grotere plaatsen – vaak vegetarische en veganistische eetgelegenheden. Tip: bel van te voren even of ze (nog) open zijn. Ook het Vegan Passport kan uitkomst bieden als je ergens gaat eten waar men niet (zo) bekend is met veganisme. Hierop staat in het kort – in de taal van je vakantieland – wat veganistisch eten kort gezegd inhoudt en wat je wel en niet wil eten.

3. Maak een lijstje met dierlijke ingrediënten

Waarschijnlijk speek je geen vloeiend Spaans, Turks of Frans als je een supermarkt bezoekt tijdens je vakantie. Maar dat is ook helemaal niet nodig! Schrijf de belangrijkste dierlijke ingrediënten alvast op zoals melk, ei, honing, vlees en vis. Op deze manier kom je een aardig eind in de supermarkt. Ook producten zoals groenten, fruit en noten zijn vaak in overvloed te vinden en kunnen altijd.

4. Neem zelf een paar producten mee

Pindakaasverslaafd? Gebruik je graag groentebouillon tijdens het koken? Of dol op tussendoortjes? Je kan alvast wat producten in je koffer doen waarvan je verwacht dat ze moeilijk verkrijgbaar zullen zijn of lastig plantaardig te vinden zullen zijn op je vakantiebestemming. Let op dat je maar 100 ml vloeistoffen mag meenemen in je handbagage als je met het vliegtuig op vakantie gaat.

5. Mijd attracties met dieren

Wellicht overbodig, maar laat je niet verleiden door mensen die een activiteit met dieren aanbieden. Zwemmen met dolfijnen, paard en wagens, olifantenritjes, dansende beren en apen, festivals en evenementen met dierensouvenirs of op de foto met dieren: mijd het. De dieren worden uitgebuit om geld aan te verdienen en daarnaast vaak slecht behandeld.

En verder: met een beetje logisch nadenken kom je een heel eind! Niet bewerkte producten zoals gepofte kastanjes of gekookte maiskolf kan weinig mis mee gaan. In ijsjes kan eigenlijk alleen melk zitten, dus met een simpele vraag ben je er al. Heb jij nog tips? Laat ze weten via Twitter of Facebook! Fijne vegan vakantie!