Het nieuws dat Ikea met vegan softijs kwam werd vorig jaar positief onthaald door menig veganist. En eindelijk was het dan zo ver: de lancering van het vegan softijs met aardbeiensmaak vond halverwege april plaats. Helaas viel in diverse berichten te lezen dat het hoorntje niet geschikt is voor veganisten.

Het hoorntje is wel nodig om onder de machine te houden, dus veganisten konden nog steeds niet genieten van een vegan softijsje bij het woonwarenhuis. De NVV nam daarom contact op met Ikea. Sabine, PR-medewerker bij Ikea: “De grote hoorntjes zijn vanaf de start van de verkoop van het softijsje plantaardig. De kleine variant niet direct vanaf het begin, maar na verloop van tijd zal ook het kleine hoorntje vervangen worden voor een plantaardige variant. Dit heeft simpelweg te maken met de voorraad. Zodra de huidige voorraad niet-plantaardige kleine hoorntjes ook op is, gaan we volledig over op plantaardige hoorntjes.”

Veganisten kunnen dus met een gerust hart een ijsje halen bij Ikea. En als je daar toch bent: ook de veggie hotdog is geschikt voor veganisten! Deze is sinds vorig jaar verkrijgbaar. Ook over dit product namen we contact op met Ikea, om meer duidelijkheid te krijgen over het hotdogbroodje. Voor wie wil weten wat er precies in het hoorntje of het broodje zit, hebben we de ingrediënten hieronder gezet:

Ingrediënten ijshoorn (groot)

Tarwemeel, suiker, emulgator: zonnebloemlecithine, tarwezetmeel, plantaardig vet (coco), rijsmiddel: magnesiumcarbonaat, zout

Ingrediënten hotdogbroodje

Tarwebloem, water, suiker, raapzaadolie, Tarwebrank zuivere poeder, zout, gist, zuur deeg (water, wit tarwemeel, startercultuur, gist), emulgator (E472e), meelverbeteraar (E300), tarwezetmeel

Ingrediënten veggiedog

Water, boerenkool (12%), gekookte rode linzen (rode linzen, water) (12%), gekookte quinoa (water, quinoa, stabilisator (E1442), venkel) (9%), gefruite uitjes (ui, raapzaadolie) ( 8%), getextureerd tarweproteïne (tarweproteïne, tarwemeel) (7%), koolzaadolie, wortel (6%), tomatenpuree, gember, zout, aardappelvlokken, verdikkingsmiddel (E461), champignonconcentraatpoeder, aardappelzetmeel, stabilisatoren (E407a, E508), uipoeder, selderiepoeder, kurkuma, karwij, geconcentreerd citroensappoeder, zwarte peper

Verder liet de PR-afdeling weten dat de Heinz Mustard Sachets in het restaurant (boven de showroom) en de Sweet and Strong Mustard voor de veggie hotdog in de bistro (achter de kassa’s) geschikt zijn voor veganisten.

UPDATE:

Sabine, PR-medewerker bij Ikea: “Het blijkt nu dat er inderdaad nog een kleine voorraad niet-plantaardige grote hoorntjes verkocht wordt in enkele winkels. Als dat het geval is, wordt dit wel altijd aangegeven in de winkels. Naar verwachting zijn we spoedig door de huidige voorraad grote hoorntjes heen en vanaf dat moment is het grote hoorntje in ieder geval in alle winkels plantaardig. Het precieze moment kunnen we nog niet aangeven, maar ook dit zal ten alle tijden gecommuniceerd worden in de winkels.”