Bestuurslid bij de NVV, raadslid in Leiden voor de Partij voor de Dieren, nr. 16 op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer voor die partij: de 37-jarige Malcolm Jones grijpt al deze mogelijkheden aan om een actieve bijdrage te leveren aan een rechtvaardigere wereld. Door mensen dichter bij dier, natuur en milieu te brengen verwacht hij dat veel van de problemen die we nu ervaren zich vanzelf oplossen.

‘Alleen ga je snel, maar samen kom je verder’

‘Ik was altijd wel iemand die zich zorgen maakte over waar we naartoe gaan in de wereld. Hoe we met dieren omgaan – neem de grote vee-industrie in ons land – brengt ons steeds dichter bij de afgrond. Maar nu ik actief bijdraag aan de wereld die ik graag zou willen zien, voel ik me deel van de oplossing. Mij heeft de overstap naar het veganisme daardoor meer mentale rust gebracht,’ aldus Malcolm tijdens ons gesprek in de raadszaal van de gemeente Leiden.

Creëer een kring om je heen

Zelf is hij vijf jaar geleden vrij spontaan en om gezondheidsredenen overgestapt op een vegan levenswijze. ‘Ik hield heel erg van sporten. Met het eten van vlees en zuivel was ik al gestopt en vervolgens gaf de documentaire The Gamechangers me het laatste zetje om volledig vegan te worden. Dat heb ik niet alleen gedaan, ik had toen een relatie en die reis hebben we samen ondernomen. Dat heeft er zeker voor gezorgd dat we hebben volgehouden. Als je deze stap zet, zorg ook dat je vrienden om je heen hebt die je steunen. Hetzelfde als je begint met sporten. Creëer een kring om je heen, zodat je niet opgeeft,’ adviseert hij anderen.

Met Malcolms gezondheid ging het prima na zijn overstap. Daarna begon hij ook open te staan voor andere argumenten om veganist te zijn. En nog een jaar later voelde hij zich echt een ander persoon. Om daadwerkelijk maatschappelijk betrokken te zijn werd Malcolm lid bij de Partij voor de Dieren. ‘Ik ben vegan geworden voor mijn gezondheid, maar de reden dat ik het ben gebleven is echt voor dier, natuur en milieu! Al met al betekent het veganisme voor mij een enorme verrijking en ik ben dan eigenlijk altijd geneigd dat te verspreiden onder de mensen die ik liefheb. Dus omdat ik om mij heen niet zoveel mensen zag die veganist waren, werd ik ook wat uitgesprokener op sociale media, bijvoorbeeld om te laten zien van, “Hé, dit is echt iets wat je zou moeten leren kennen, wat je zou moeten omarmen.” En ik ben blij als vrienden dan via WhatsApp laten zien wat ze hebben gemaakt of gekocht aan vegan producten. Dan zie ik dat mijn enthousiasme effect heeft.’

Veganistische bubbel

Malcolm geeft aan dat een vegan levenswijze hem geen moeite kost. ‘Ik zit nu dan ook wel in een veganistische bubbel. Ik denk dat ik hierdoor wel heel wat makkelijker kan leven volgens mijn idealen. Maar ik ben ook wel blij als ik mensen te woord kan staan om ze tips te geven. Onze vegan community is gewoon een heel warme omgeving met mensen die vol liefde deze levenswijze omarmen. Op een post met een hulpvraag van een beginnend veganist komen bijvoorbeeld in één keer twintig reacties. Laat je omarmen door die gemeenschap en laat je er ook door informeren. Alleen ga je snel, maar samen kom je verder!’

Als politicus heeft Malcolm natuurlijk ook contact met mensen buiten zijn veganistische bubbel. ‘Politiek heeft mij geleerd hoe ik kan omgaan met mensen die heel andere waarden hebben dan ik. Daarbij ga ik er altijd vanuit dat mensen uit compassie handelen voor wat ze belangrijk vinden. En ik denk dat als je dat waardeert en raakvlakken zoekt, je er samen wel uit kan komen. Het mooie van een democratie is natuurlijk ook dat je daar niet iedereen in nodig hebt, maar met de meerderheid al heel wat weet te bereiken.’

Zijn eerste succes als raadslid in Leiden boekte Malcolm met zijn maidenspeech. ‘Deze ging over het doorbreken van de cirkel van huiselijk geweld. Met het voorstel wordt er door de gemeente meer aandacht besteed aan communicatie en beleid binnen de cirkel van huiselijk geweld, wat inhoudt dat als er een vermoeden is van huiselijk geweld tegen mensen, er een grote kans is dat dit ook gebeurt tegen een dier in huis. En als er omgekeerd signalen zijn dat een dier wordt mishandeld, is het verstandig om ook te kijken naar de mensen in dat huis. Mijn voorstel is unaniem aangenomen.’

Op het gebied van plantaardige voeding zet Malcolm zich er momenteel voor in dat Leidse zorginstellingen in hun huurvoorwaarden opnemen dat bewoners ook voor plantaardig eten kunnen kiezen. Daarmee speelt hij in op de aandacht die de Partij voor de Dieren hier samen met de Nederlandse Vereniging voor Veganisme landelijk voor heeft gevraagd.

Reik positief uit naar buiten

In deze tijd van veel online influencers ziet Malcolm voor de NVV nog steeds een belangrijke rol weggelegd. ‘Als NVV zijn wij in feite één grote influencer, bijvoorbeeld door onze aanwezigheid op vegan evenementen, via de VeganChallenge en bij verkiezingen door duidelijk te maken wie vegan politici zijn. Wij zijn voortdurend op zoek naar niches waarin we grensverleggend kunnen zijn. Zodra er dan bedrijven of influencers komen die deze activiteiten willen overnemen, kunnen wij ons weer richten op andere grensverleggende activiteiten. Er is nog geen gebrek aan braakliggend terrein.’

De komende tijd zal de NVV zich volgens Malcolm meer focussen op de versterking van het community-gevoel via onder andere ambassadeurs, om op die manier meer mensen aan te zetten tot een vegan levenswijze. ‘Vegan potlucks, het Vegan Funky Festival en de Vegan Kaasmarkt zijn mooie evenementen om kennis te maken met plantaardige producten. Reik positief uit naar buiten en nodig anderen uit die geen veganist zijn. Zo ervaren mensen ook dat vegans echt niet leven als monniken. En door trots te zijn op wat je doet en dat uit te dragen, lukt het om mensen dichter bij dier, natuur en milieu te krijgen en daarmee ook veganisme.’

Fotografie: Marijke Hoebee.