“Een ei hoort erbij.” Gebakken of gekookt, verwerkt in koekjes, pasta en mayonaise of om taarten en pannenkoeken mee te bakken. En sommige mensen eten eieren zelfs rauw! Veganisten eten geen eieren of producten waar ei in is verwerkt. Lees hier waarom én hoe je ei vervangen kan.

Wat is er mis met ei?

Vogels leggen in de natuur nooit iedere dag een ei. Het bankivahoen, van wie men denkt dat de kip afstamt, legde maar zo’n 6 eieren per jaar.1 Dit komt omdat het maken van een ei een grote belasting is voor de kip en haar geen voordelen oplevert. Legkippen zijn zo gefokt dat ze elke 25 uur een ei leggen. Ze leggen tot 320 eieren voordat ze,2 17 maanden oud, in een krat worden afgevoerd naar het slachthuis. Het lichaam van de kip is hier niet op berekend. Vaak hebben de kippen een te kort aan calcium, wat dan ontrokken wordt aan het eigen skelet. Als kippen hun eigen eieren opeten, kan dat een teken zijn dat ze bouwstoffen tekortkomen. Kippen die niet meer voldoende productief zijn worden geslacht. Dat geldt ook voor biologische kippen. Er worden evenveel haantjes geboren als kipjes. Zij kunnen geen eieren leggen en zijn daarmee waardeloos voor de eierindustrie. Ze worden meestal gedood op de dag van hun geboorte. Doorgaans worden ze levend versnipperd of vergast. In Nederland meer dan 45 miljoen per jaar.

Veganisten eten geen ei, omdat hier kippen voor gebruikt worden en uiteindelijk in het slachthuis gedood worden. Dit past niet binnen het veganisme, omdat hierbij juist gestreefd wordt naar zo min mogelijk bijdragen aan exploitatie van en wreedheid naar dieren. Gelukkig kunnen we prima zonder ei leven.

Ook geen eieren van eigen kippen?

Kan je als vegan eieren eten van de kippen van de buurman? In principe eten vegans geen eieren, omdat dieren niet ons bezit zijn en hun eieren evenmin. Daarnaast is het goed om stil te staan bij welk signaal je afgeeft door ei te eten, waar de kippen vandaan komen (industrie) én wat kippen zelf doen met hun eieren. Je kan kippen hun ei rauw of gekookt teruggeven om op te eten, omdat kippen veel kalk verliezen uit hun botten door het leggen van zoveel eieren. Ook bestaan er implantaten die ervoor zorgen dat kippen geen eieren meer leggen, mocht je een kip opvangen.

Kortom: een ei hoort er niet bij, want we kunnen prima zonder ei! Én er zijn heerlijke alternatieven!

Is ei gezond?

Eieren zijn een bron van verschillende voedingsstoffen, maar ze zijn niet zonder risico’s voor de gezondheid. De Gezondheidsraad stelt dat het gebruik van minstens één ei per dag ten opzichte van minder dan één ei per week samenhangt met een ongeveer 40% hoger risico op diabetes mellitus type 2. Ook verhoogt de consumptie van eieren het slechte LDL-cholesterol.3 Het vervangen van eieren door gezonde plantaardige voedingsmiddelen kan daarom het risico op ziektes verminderen.

Waar zit ei in?

Producten die ei kunnen bevatten zijn kant-en-klare producten zoals koekjes, gebak, pasta, vleesopvolgers en mayonaise. Ei is een allergeen en moet daarom vetgedrukt op verpakkingen staan. Meestal is dit ook te herkennen aan de naam, zoals kippenei-eiwit, eigeel of eipoeder. Andere benamingen zijn: Albumine, Avidine, Conalbumine, Fosfatidylserine, Fosfolipiden, Globuline, Lectine, Lipovitellin, Livetine, Lysozume, Ovalbumine, Ovoglobuline, Ovomucine, Ovomucoid, Ovosucrol, Ovotransfarine en Phosvitine.4

Bakken zonder ei

Eieren worden in gerechten gebruikt om verschillende functies. Voor iedere functie is een plantaardige vervanging te vinden. Om een goede vervanger te kiezen, is het daarom belangrijk om te weten welke functie het ei in een gerecht heeft. Soms dient ei helemaal geen doel en kan gewoon worden weggelaten. Bijvoorbeeld in pannenkoeken. Meer voorbeelden hoe je ei kan vervangen, vind je op VeganChallenge.

Ei-feiten

Is een ei de menstruatie van een kip?

De menstruatie is bij mensen het afstoten van het onbevruchte eicel met weefsel en bloed van de baarmoeder, ongeveer twee weken nadat het eitje onbevrucht is gebleven. Kippen zijn vogels en geen zoogdieren. Ze hebben dan ook geen baarmoeder en kunnen dus niet menstrueren.

Zijn eieren een goede bron voor vitamine B12?

Eieren zijn geen goede bron van vitamine B12. Om aan voldoende vitamine B12 te komen via enkel de consumptie van eieren, zou je per dag zo’n 23 eieren van 60 gram moeten eten. Dit is zeer ongezond.5

Bronnen

 1. Andrew Lawler, ‘How did the chicken cross the world‘, p12, “The fowl is not, however, a prolific egg producter like its domesticated sibling. Each hen lays an average of a half-dozen each year in carefully concealed ground nests, fewer eggs than many other peasant species. Nor is the bird larger and fleschier than many of its cousins. The copious meat and eggs that mark the chicken today are solely a result of human intervention over millennia and not a characteristic of its ancestor. But the male red jungle fowl’s ability to sense danger and crow a warning might have served as a handy alarm system for early human settlements.”
 2. Horta, Kippenrassen
 3. Gezondheidsraad, Dossier Eieren – Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015
 4. allergieplatform.nl
 5. De Gezondheidsraad stelt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van 2,8 mcg B12. Bij de vaststelling hiervan gaat de raad ervan uit dat 50% van de B12 die via voeding wordt ingenomen wordt opgenomen in het lichaam.[a] Vooral uit vlees wordt B12 eenvoudig opgenomen. Deze hoeveelheid aan B12 zit in 250 gram aan hardgekookte eieren.[b] De opname van B12 uit eieren is echter relatief zeer laag: minder dan 9%.[c] Het gewicht aan eieren moet daarom met een factor 5,6 vermenigvuldigd worden. Dit betekent dat er 1.389 gram aan hardgekookte eieren nodig is om aan 2.8 mcg B12 te komen. Dat zijn zo’n 23 eieren van 60 gram.
  a) Voedingsnormen: vitamine B6, foliumzuur en vitamine B12, 12 februari 2003. Bekeken op 4 oktober 2016
  b)Eggs, Grade A, Large, egg whole, National Nutrient Database for Standard Reference Release 28. Agricultural Research Service, United States Department of Agriculture. Bekeken op 4 oktober 2016
  c)Watanabe, Vitamin B12 sources and bioavailability, Experimental biology and medicine (Maywood, N.J.). 2007 Nov;232(10):1266-74.