Wol is de vacht van schapen. Het wordt gebruikt in kleding. Zeker 80 procent van de Merinowol gebruikt in Nederlandse kleding of schoenen komt uit Australië. Deze gefokte schapen dragen onnatuurlijk veel wol en diepe huidplooien.

Wol

Wol wordt voornamelijk geproduceerd in Australië, met 23% van de totale wereldproductie. Het land wordt gevolgd door China (16%), Verenigde Staten (11%) en Nieuw-Zeeland (9%).[1] De Merino is de meest populaire schapensoort die gehouden wordt voor zijn wol.[2]

Merinowol

Volgens Bont voor Dieren weet 95% van de verkopers van kleding met wol niet te achterhalen waar de wol oorspronkelijk vandaan komt. De wol gaat veelal via Chinese veilingen naar de Europese en Nederlandse markt.[3]

De gefokte schapen hebben onnatuurlijk veel wol en diepe huidplooien, waardoor ze last hebben van parasitaire aandoeningen (myasis-infectie) rond de staart. Een veel gebruikte oplossing voor dit probleem het (pijnlijke) wegsnijden van het vlees rond de staart (het zogenoemde “mulesing”).

De productie van schapenwol is voornamelijk een bio-industrie. In de Australische wolindustrie worden schapen vaak niet goed behandeld. Door de snelheid waarmee gewerkt wordt, is het schaap vaak onrustig en beweeglijk wanneer die geschoren wordt. Ze worden daarom ze hevig naar beneden gedrukt of vastgemaakt en ruw geschoren. Door de haast wordt in veel gevallen ook de huid (per ongeluk) uitgesneden en is er geen tijd voor nazorg. Elk jaar sterven honderdduizenden schapen door blootstelling aan koude nadat ze geschoren zijn.[4]

Meer probleemgebieden

 • Bij het vervoer van de schapen waarbij er vaak geen aandacht is voor voedsel of water, en de extreme hitte en kou waarin ze vervoerd worden.
 • Boeren zorgen ervoor dat natuurlijke vijanden van schapen (wolven, coyotes, eagles, etc.) worden uitgeschakeld (door vergiftiging, gevangennemen of neerschieten)
 • In de Verenigde Staten zorgt overbegrazing door runderen en schapen ervoor dat meer dan 150 miljoen woestijngrond is geworden.[4]

Afgeleiden

Afgeleide producten van wol zijn: lanolinewolwaswolvet.

Alternatieven

Alternatieven voor wol zijn onder andere katoen, flanel, synthetische vezels en ramievezel. Veganisten gebruiken vaak garen zoals:

 • Acrylgaren van huismerken of Stylecraft special DK
 • Scheepjeswol Stone Washed (78% katoen en 22% acryl)
 • Gemercieerd katoen
 • Lenpur

Vaak wordt synthetische vezel gebruik zoals acryl, of dralon wat vuil- en vochtafstotend is. Synthetische wol wordt onder andere verkocht door Zeeman.

Bronnen

Eerste versie geschreven door MSc E. Dingemans.

 1. Wool Production 2018, International Wool Textile Organisation
 2. Farhan Ahsan, 10 Most Popular ‘Sheep Breeds’ Raised For Meat And Wool, Theselfsufficientliving.com, 21 januari 2014
 3. Hoe diervriendelijk is merinowol?. Radar, 13 oktober 2014
 4. Animal Ingredients List. PETA, d.d.