Wolvet is de vettige talg dat voorkomt in de wol van schapen. Wolvet bestaat grotendeels uit wassen en bevat anders dan vet nauwelijks triglyceriden. Lanoline is vaak een mengsel van wolvet met nog een ander ingrediënt zoals vaseline.1

Waarvoor wordt wolvet gebruikt?

Wolvet kan veel vocht vasthouden waardoor het veel gebruikt wordt in cosmeticaproducten zoals zalven en crèmes, maar ook lippenstift en make-up. In de industrie word wolvet veelvuldig gebruikt in vette vloeistoffen zoals schoenenpoets, leerbehandelingsmiddel, boenwas en allerlei smeermiddelen. Daarnaast wordt het ook veelvuldig gebruikt in de medische wereld.2 Wolvet wordt ook gebruikt ter vervaardiging van vitamine D3. Door dit met ultraviolet licht te bestralen wordt het wolvet omgezet in deze vitamine.

Een beperkt deel van de bevolking is allergisch voor wolvet.

Lanoline
Nooit veganistisch
E-nummer E913
INCI naam lanolin
CAS nummer 8006-54-0
EINECS nummer 232-348-6

Hoe wordt  wolvet gemaakt?

Schapen hebben op hun huid talgkliertjes waaruit ze een gelige talg uitscheiden, het wolvet. Dit talg gaat ook aan elkaar kleven als gele bolletjes in de vacht.1 Voor de productie uit schapenwolvet wordt het schaap geschoren. Wolvet wordt van het wol gescheiden door deze eerst te koken met water en het water vervolgens te laten verdampen. Het overgebleven wolvet wordt vervolgens gereinigd.3 Dan worden bepaalde cholesterol-alcoholen gescheiden vanuit het vet. Deze worden bestraald met UV-licht zodat ze worden omgezet wordt in vitamine D. Er is waarschijnlijk zeer weinig schapenvacht nodig voor een pil met Vitamine D3.[5]

Afgeleide stoffen van lanoline zijn:

 • Acetylated Lanolin
 • Acetylated Lanolin Alcohol
 • Isopropyl Lanolate
 • Hydroxylated Lanolin
 • Lanolin
 • Lanolin Alcohol
 • Lanolin Cera
 • Lanolin Oil
 • PEG-75 Lanolin
 • PPG-12-PEG-50 Lanolin
 • PPG-30 Lanolin Ether

Is wolvet veganistisch?

Voor de productie van wolvet worden schapen gebruikt. Het exploiteren van schapen is per definitie niet veganistisch. Daarnaast worden veel schapen op dieronvriendelijke wijze geschoren.

Wat zijn alternatieven voor wolvet?

Enkele bedrijven hebben een plantaardig alternatief op de markt gezet met gelijkwaardige eigenschappen aan wolvet, lanoline. Een voorbeeld is Plantec VL van CRM International. Plantaardige lanoline gemaakt van een sheaboter, glyceryl rosinaat en niet-verzeepbare fracties van olijfolie.4 Ook cupuazúboter wordt genoemd als een plantaardig alternatief.

Bronnen

Eerste versie geschreven door MSc E. Dingemans.

 1. Wolvet of Lanoline: wat is het eigenlijk?, Unity Cosmetics, 16 december 2015. Bekeken op 19 januari 2017
 2. Amit Sengupta en Jagadananda Behera, Comprehensive view on chemistry, manufacturing & applications of lanolin extracted from wool pretreatment (2014). American Journal of Engineering Research (03/07), pp. 33-43.
 3. How to Extract Lanolin from Sheep’s Wool, Wikihow.com. Bekeken op 19 januari 2017
 4. Emulsifiers, Butters & Thickeners. Bekeken op 19 januari 2017
 5. How vitamin D is made from sheep wool, februari 2011