In de Amerikaanse (riet)suikerindustrie wordt natuurlijk koolstof gebruikt dat gemaakt is van de verbranding van koeienbotten. Deze beenderkool wordt gebruikt om de suiker te filtreren. Daardoor moeten veganisten in Amerika opletten bij het kopen van (riet)suiker.1 In Nederland wordt bietensuiker wit gemaakt door het te centrifugeren.

Wordt Nederlandse (riet)suiker met botten gemaakt?

Ook in Nederland werd bietensuiker vroeger wit gemaakt met behulp van beenderkolen. Tegenwoordig gebeurt dit niet meer in Nederland. De mooie witte kleur van kristalsuiker wordt verkregen door centrifugeren.2

In hoeverre producten met Amerikaanse rietsuiker in de Nederlandse supermarkten ligt, is niet bekend. Maar waarschijnlijk is dit uiterst beperkt, aangezien de meeste voedselproducten te maken hebben met een beperkte houdbaarheid.

Wat is koolstof?

Koolstof is een zwarte kleurstof welke gemaakt wordt uit verbrand organisch materiaal. De grondstof wordt bij hoge temperaturen verkoold. Het bestaat hoofdzakelijk uit fijn verdeelde koolstof. In de praktijk wordt hier altijd plantaardig materiaal voor gebruikt (houtskool). Het wordt verkregen door verkoling van plantaardig materiaal zoals hout, celluloseresten, turf en kokosnootdoppen en andere doppen. In theorie kan dit ook gemaakt worden met verbrand vlees, maar dit wordt niet gedaan. Koolstof wordt ook wel Carbo medicinalis en carbo vegetabilis genoemd.

Koolstof
Altijd veganistisch
E-nummer E153
INCI naam CI 77266
CAS nummer
EINECS nummer 215-609-9

Waarvoor wordt koolstof gebruikt?

Binnen de Europese Unie is het gebruik van koolstof als kleurstof in voedingsmiddelen, onder vermelding van het E-nummer E153, toegestaan. Omdat het niet in water oplosbaar is, wordt het niet aan vloeibare producten toegevoegd. Verder kan koolstof ook gebruikt worden als een filterhulpmiddel. Het hoeft dan niet vermeldt te worden op de ingrediëntenlijst. Koolstof wordt ook gebruikt als anti-diarrheemiddel.

Is koolstof veganistisch?

Koolstof is in de praktijk altijd veganistisch. Alleen in theorie zou het van dierlijk materiaal gemaakt kunnen worden. De kans dat in Nederlandse supermarkten producten worden aangetroffen met Amerikaans (riet)suiker is verwaarloosbaar.

Bronnen

Eerste versie geschreven door MSc E. Dingemans.

  • E153 op Food-info.net
  1. (en) Jeanne yacoubou, Is your sugar vegan?. Vegetarian Journal (2007,4)
  2. Forumreactie op 19 november 2003 op het Veganisme-forum