Vitamine A is een in vet oplosbare vitamine. Bij een gevarieerd plantaardig dieet krijg je voldoende vitamine A binnen.

Bron

Hoeveel vitamine A zit er in plantaardig voedsel? Enkele voorbeelden van hoeveelheid vitamine A per voedingsmiddel per 100 gram.

Vitamine A

Voedingsmiddel A (in mcg)
Wortelen 1454
Peterselie, vers 911
Broccoli 335
Abrikozen 213

Vitamine A wordt in Nederland aan veel margarines en halvarines toegevoegd. Verder kan vitamine A in het lichaam worden gemaakt uit caroteen, ook wel bèta-caroteen of provitamine A genoemd. Caroteen komt vooral voor in boerenkool, broccoli, spinazie, worteltjes, abrikozen, zoete aardappel, andijvie, sla, tomaten, peterselie en voorjaarsbladgroenten. Tekorten komen voor bij een onevenwichtig samengestelde voeding en bij het niet besmeren van het brood met margarine of halvarine. Uit onderzoek van de afgelopen jaren is gebleken dat vitamine A van belang is als antioxidant. Vitamine A zou de kans op kanker verkleinen.

Functie

Vitamine A is belangrijk voor het gezichtsvermogen. Het lichaam heeft vitamine A namelijk nodig bij de aanmaak van een lichtgevoelig eiwit. Dit eiwit zorgt ervoor dat jouw ogen ook in de schemering nog kunnen zien. Vitamine A is ook betrokken bij de vorming van het hoornvlies.

Vitamine A is nodig voor een gezonde huid, haren, slijmvliezen en tandvlees. Ze speelt namelijk een rol bij de vorming van de buitenste laag cellen van de huid, de epitheellaag. Die laag zit op je huid, slijmvliezen en hoornvlies. Er ontstaan huidproblemen als de epitheellaag niet goed is aangelegd. Vitamine A is ook belangrijk voor een normale groei en voor weerstand tegen infecties.