Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine en nodig voor stevige botten en tanden. Samen met calcium en voldoende beweging is vitamine D belangrijk bij het voorkomen van botontkalking.

Vitamine D2 en D3

Er zijn twee vormen: vitamine D2 en D3. Vitamine D2 komt in kleine hoeveelheden voor in planten en micro-organismen. Vitamine D3 wordt door zonlicht in de huid van mensen en dieren gevormd. Meestal is vitamine D3 dierlijk, maar er bestaan ook supplementen met vegan vitamine D3.

Bron

In de maanden april – september is het mogelijk om zelf vitamine D aan te maken door dagelijks een kwartier armen en gezicht (zonder zonnebrandcrème) aan de zon bloot te stellen. Let op dat langer blootstellen zonder zonnebrandcrème slecht is voor de huid.

Van oktober – maart staat de zon niet hoog genoeg en kan je vitamine D aanvullen met een supplement. Supplementen bestaan in verschillende vormen: tabletjes, druppels of een spray. Ook bestaan er plantaardige producten waar vitamine D aan is toegevoegd. Een overzicht van vegan vitamine D supplementen vind je op onze Vegan Wiki.

Functie

Vitamine D is in het lichaam nodig voor stevige botten en tanden. Het zorgt er namelijk voor dat calcium en fosfor goed uit de voeding worden opgenomen. Samen met calcium en voldoende beweging is vitamine D daarom belangrijk bij het voorkomen van botontkalking. Vitamine D is ook belangrijk voor het afweersysteem.

In voedingsmiddelen komt vitamine D veel voor in vette vis en lever-producten, maar het zit voornamelijk in onze voeding in de vorm van toegevoegde vitamine D3 aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Deze toevoeging van vitamine D is door de overheid ingevoerd, om tekorten tegen te gaan. In zuiver plantaardige halvarine, margarine en bak- en braadproducten wordt vitamine D2 toegevoegd, of wordt de vitamine D weggelaten. Hier vind je een overzicht van plantaardige margarines.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

Ongeveer de helft van alle Nederlanders heeft een vitamine D tekort vanwege het gebrek aan zon. Veganistische diëtisten raden veganisten aan om elke dag tussen de 10 mcg (600 IU) en 25 mcg (1,000 IU) vitamine D te suppleren. Dit kan je het hele jaar door doen of alleen in de wintermaanden, (oktober – maart) als de huid te weinig zonlicht krijgt om zelf vitamine D aan te maken.