Dit is een reactie op het bericht van Minister Carola Schouten van LNV.

Beste gevederde dieren, dieren met schubben, stekels, haren en vacht,

2018 is voorbij, een nieuw jaar zit in de lucht. Volgens The Economist zal 2019 hét jaar van het veganisme worden. Een mooi keerpunt om hopelijk snel een einde te maken aan jullie status als gebruiksvoorwerp. Want ook afgelopen jaar werden er in Nederland elke dag 1,8 miljoen van jullie gedood, zonder enige noodzaak.

Veel mensen zien jullie nog als voedsel, kleding, proefdier en als vermaak. Jullie dragen veel op je schouders, zonder hierin een keuze te hebben. Gescheiden van familieleden, of jullie normaliter in groepsverband leven of niet. Onzekerheid over wat jullie moeten doen in een betonnen stal en wat er in vredesnaam allemaal met jullie lichaam wordt gedaan. Op jonge leeftijd gedood worden om vervangen te worden voor een nieuw dier. Dat raakt jullie als geen ander.

En ook anderen worden hierdoor geraakt. Denk maar welvaartsziektes als gevolg van de consumptie van dierlijke producten en de impact die dierlijke producten hebben op het milieu. Extreme droogte en regenval bijvoorbeeld hebben voor een groot deel te maken met het opwarmende klimaat. De toename van de consumptie van dierlijke producten is een van de hoofdoorzaken van dit versnelde proces. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Weet dat jullie er niet alleen voor staan. Nederland telt inmiddels zo’n 119.000 veganisten en dat aantal is groeiende, ook wereldwijd. Weet dat wij ons elke dag inzetten om een tegengeluid te laten horen en mensen te informeren over alternatieven voor dierlijke producten. Jullie zijn, net als ons mensen, individuen die niet gebruikt en dood willen worden. Jullie kunnen net als ons mensen pijn, angst en stress ervaren. Maar ook vreugde en ontspanning.

In ons jaaroverzicht hebben we een aantal hoogtepunten gedeeld van afgelopen jaar. Ook in 2019 zullen we ons onverminderd inzetten voor een betere toekomst voor alle diersoorten. Welke kansen er op ons pad komen weet niemand. Maar veel ligt in onszelf besloten. Wat mensen bijvoorbeeld kunnen doen:

Ik heb trouwens geen foto van mezelf geplaatst, want het gaat om jullie. Niet om mij.