Was 2018 het het jaar van de vegan pizza, het vegan ijs of het jaar van de vegan festivals? Één ding is zeker: dit smaakt naar meer! Graag blikken we met je terug op een jaar waarin veganisme nog steeds in de lift omhoog zit en we miljoenen mensen wisten te bereiken via media, social media, stands en meer.

VeganChallenge

Er waren drie VeganChallenges in het jaar 2018: een week in januari, de maand april en de maand oktober. De focus lag afgelopen jaar op kwaliteit, maar ook kwantitatief zijn we gegroeid in aantal deelnemers ten opzichte van 2017: in 2018 deden 14.846 mensen mee. Ook kunnen mensen zich nu inschrijven voor de challenge in januari die vanaf nu de hele maand doorloopt (aanmelden is nog mogelijk!). In totaal hebben 44.798 mensen meegedaan aan de VeganChallenge.

Vegan pizza

In samenwerking met Domino’s lanceerde de NVV in april 2018 maar liefst drie onweerstaanbare vegan pizza’s in de smaken Vegan BBQ, Spicy Vegan en Margherita. Daarnaast kan je bij Domino’s ook je eigen pizza samenstellen, met keuze uit 15 vegan toppings! Om dit te vieren organiseerden we samen een lanceringsfeestje met onder meer Kiefer Zwart en Georgina Verbaan en konden onze volgers via een speciale code extra voordelig een vegan pizza proberen.

Nieuwe website

Sinds 24 november 2018 heeft de NVV een nieuwe website. We zijn ontzettend trots dat we in beperkte tijd hebben kunnen neerzetten samen met de hulp van vrijwilligers. De nieuwe website is geschikt voor mobiele telefoons, tablets en desktop. Bovendien is het ontwerp op de schop genomen en de indeling van het menu, zodat je nóg makkelijker vind wat je zoekt. Via de website hebben we ook weer veel mooie artikelen gedeeld.

Factsheet Voedingscentrum

Begin januari hebben we uitgebreide en goed onderbouwde feedback gestuurd op het factsheet over vegetarisch en veganistisch eten, op verzoek van het Voedingscentrum. Deze factsheet is relevant voor diëtisten, gewichtsconsulenten en andere professionals, die in de praktijk te maken krijgen met cliënten die vegetarisch of veganistisch eten of die vragen over dit onderwerp hebben. Erg belangrijk dus! Het sheet staat inmiddels online.

Vegan friendly supermarkt

In december ontvingen we een e-mail van een supermarktketen met de vraag of we hen konden adviseren in het meer vegan friendly maken van hun supermarkt. We hebben verschillende inzichten met hen gedeeld, die hopelijk bijdragen aan de plannen van de supermarktketen om hun winkels meer vegan friendly te maken. Wij kijken er in elk geval naar uit en zullen je op de hoogte houden via onze online kanalen.

1-aprilgrap

Op 29 maart kondigden we de lancering van het Laten Leven Keurmerk aan, als tegenhanger van het Beter Leven Keurmerk. Met het nieuwe keurmerk wilden we garanderen dat er geen enkel dier is gebruikt voor het desbetreffende product. Op 1 april onthulden we dat het om een 1-aprilgrap ging, maar wel met een serieuze ondertoon uiteraard. Want natuurlijk is bezit zijn en opgesloten, gebruikt en uiteindelijk gedood worden geen goed leven.

Vegan Awards 2018

September en oktober waren de maanden van de Vegan Awards. Van 3 tot en met 22 september kon het publiek stemmen op zijn of haar favoriete vegan initiatieven. In totaal zijn er meer dan 25.000 stemmen uitgebracht door 5.700 stemmers voor de Vegan Awards. De awards werden zondag 28 oktober uitgereikt in een bomvolle zaal in de Jaarbeurs in Utrecht. Hier vind je alle winnaars.

Recordaantal mediavermeldingen

Niet eerder was er zoveel aandacht voor de NVV en voor het veganisme. We werden 36 keer vermeld in de media. Vooral rondom de Vegan Awards in oktober en op 1 november, Wereld Veganisme Dag, kon de vereniging op extra veel belangstelling rekenen. We kwamen onder meer voorbij bij Metro, RTLZ, NOS, AD, Misset Horeca, Margriet, De Telegraaf en het radio 1 Journaal. Bekijk onze pagina In de media voor het volledige overzicht.

Zes lezingen en meer

In 2018 organiseerden we tien evenementen, stonden we op zeven evenementen met een informatiestand, waren we drie keer partner en sponsorden we twee evenementen. We organiseerden de ALV, het Domino’s vegan pizza lanceringsfeestje, twee workshops (Geweldloos Communiceren en Vinden en behouden van vrijwilligers), een dagtrip naar Melief, zes lezingen op VegFestNL en natuurlijk de Vegan Awards. We stonden op onder meer Vegenement VegFestNL en VeggieWorld, waar zich meer dan 100 nieuwe leden hebben ingeschreven. Bekijk onze pagina Evenementen voor een volledig overzicht.

Projecten

We informeren mensen via de NVV over waarom veganisme belangrijk is en proberen met onze projecten mensen onder meer praktische handvatten te bieden over hoe ze dit in de praktijk vorm kunnen geven. Vanuit ons project Melk, je kan zonder organiseerden we diverse uitdeelacties. Er sloten 69 nieuwe deelnemers aan bij Vegan Friendly, waarbij een groot deel van de deelnemers korting geeft aan leden. Elk kwartaal kon je weer genieten van een nieuwe editie van VEGAN Magazine, vol interessante interviews, nieuwtjes en lekkere recepten. En onze vraagbaak Vegan Wiki is verder uitgebreid met producten en info.

ALV

Tijdens de Algemene Ledenvergadering in maart namen we afscheid van Will Fris (voorzitter) en Lize Jansen (penningmeester) volgens het rooster van aftreden. Ook verwelkomden we twee nieuwe bestuursleden: Foppe de Haan (penningmeester) en Corry de Keizer (algemeen bestuurslid). Algemeen bestuurslid Emile Dingemans werd benoemd tot nieuwe voorzitter. Meer over het bestuur, medewerkers en vrijwilligers vind je op de pagina Het Team.