Als je veganistisch gaat eten, stop je met alle dierlijke producten. Soms is het alleen niet zo makkelijk te zien of een product wel of niet plantaardig is. Het is ook niet altijd even logisch.

Van een zak paprikachips verwacht je toch dat je die veilig kunt eten. Er is echter maar één merk die ook daadwerkelijk vegan is. In alle andere merken zit melk verwerkt. Zo zijn er ook soepen, crackers, snoepjes en brood waar melk in verstopt zit. Omdat melk een allergeen is, kan je het vaak snel zien in de ingrediëntenlijst. De allergenen staan namelijk vetgedrukt op de verpakking. Let behalve op het woord melk ook op boter, nisine (ofwel E234), caseïne en wei(-poeder).
Melkzuur en cacaoboter daarentegen zijn wel plantaardig!

Het moet wat ons betreft maar eens afgelopen zijn met die verborgen dierlijke ingrediënten in producten die anders gewoon vegan zijn! Deze zomer zijn we via ons project ‘Melk, Je Kan Zonder!’ begonnen met de campagne So Close 2 Vegan. Met behulp van jullie inzendingen hebben we een lijst opgesteld met producten waarin net dat kleine beetje melk verwerkt wordt, waardoor veganisten en mensen met een lactose-intolerantie het niet eten.
Vervolgens hebben we  producenten benaderd en een groot deel reageerde erg positief. Zij geven al aan onze voorstellen mee te nemen in hun plannen voor de toekomst.

Hier laten we het natuurlijk niet bij. De actie gaat door! Elke dag komen er nieuwe producten op de markt of worden ingrediënten aangepast.
Op de website van Melk, Je Kan Zonder! kun je daarom nog steeds doorgeven via een formulier welk product jij in de winkel hebt gezien die voor So Close 2 Vegan in aanmerking komt. Met jouw tip zullen wij deze producent benaderen en hen bewegen dat laatste beetje dier uit het product te halen.

Help je mee? Lees meer over So Close 2 Vegan en geef je producten door!