In korte tijd is Amsterdam uitgegroeid tot een walhalla voor vegans. Van de lekkerste plantaardige pizza’s en burgers tot vegan ijsjes waarvan het recept speciaal is overgekomen uit New York City. Omdat alles in zo’n rap tempo gaat, hebben we de nieuwste nieuwkomers voor je op een rij gezet.

Mastino V

Bilderdijkstraat 192 H, 1053 LE Amsterdam

Bij Mastino V eet je de lekkerste vegan pizza’s, gebakken volgens traditioneel Italiaans recept. Maar in tegenstelling tot traditionele pizza’s zijn alle pizza’s op de menukaart van Mastino V plantaardig én glutenvrij. Ga je liever voor gluten? Bij Mastino op de Eerste van der Helststraat 76hs vind je een selectie van vegan pizza’s mét gluten. Als NVV-lid krijg je hier bovendien 10% korting.

Lekkerst: de vijf kazen pizza

Even opletten: op aanvraag is er ook dierlijke kaas verkrijgbaar. Van de truffelolie is nog niet bevestigd dat deze vegan is (hiervoor worden soms honden of varkens gebruikt). De menukaart is verder helemaal vegan.

Vegan Junk Food Bar

Staringplein 22, 1054 VL Amsterdam

Met de komst van de Vegan Junk Food Bar is de eerste plantaardige snackbar in Amsterdam een feit. Met burgers zo hoog dat je er maar met moeite in kan happen en typische snackbar gerechten zoals een kapsalon, gefrituurde uienringen en bitterballen komen hier niet alleen graag vegans, maar ook mensen die van een lekkere, vette hap houden. Zo bewijst ook het aangekondigde tweede filiaal in Amsterdam!

Lekkerst: de Notorious Sumo burger

Even opletten: van de truffelolie en truffelmayonaise is nog niet bevestigd dat dit vegan is.

Juice Brothers X Van Leeuwen

Haarlemmerplein 43, 1013 Amsterdam

De eigenaar van Juice Brothers komt regelmatig in New York City en deed zich hier steevast tegoed aan het ambachtelijke ijs van Van Leeuwen. Volgens velen het beste ijs in NYC. Zo werd al snel het idee geboren om een samenwerking aan te gaan. Juice Brothers opende in juni een nieuw filiaal aan het Haarlemmerplein waar diverse vegan smaken Van Leeuwen ijs te koop zijn.

Lekkerst: het brownies ijs

Even opletten: Juice Brothers is een keten waar je ook honing op de kaart vindt en bijenpollen (niet vegan).

The Dutch Weed Burger Joint

Nicolaas Beetsstraat 47, 1053 RJ Amsterdam

Op 21 juni 2017 opende The Dutch Weed Burger Joint haar deuren en is daarmee de nieuwste vegan aanwinst in Amsterdam. Hoewel de rijen waarschijnlijk niet zo lang zullen zijn als op menig festival waar The Dutch Weed Burger neerstrijkt, zal je waarschijnlijk toch even moeten wachten voor je in zo’n heerlijke burger kunt happen. Maar hey, hij is het wachten waard, toch?

Lekkerst: The Dutch Weed Burger uiteraaard!

Even opletten: dat je genoeg blijft sporten, hier kom je vaker terug!

Mr. & Mrs. Watson

Binnenkort geopend op de zonnige Linnaeuskade in Amsterdam Oost

Via een succesvolle crowdfunding haalden Aleid en Kirsi maar liefst 65.000 euro op voor hun droom Mr. & Mrs. Watson. “Met lekker eten de wereld veranderen, dat is de droom. Wij willen je versteld doen staan van de mogelijkheden die de plantaardige keuken biedt. Een sfeervolle plek creëren en waanzinnige gerechten serveren. Én laten zien dat dierlijke producten daar helemaal niet bij nodig zijn.”

Natuurlijk zitten er nog veel meer vegan (friendly) eetgelegenheden in Amsterdam! Je vindt ze in ons overzicht met Vegan Friendly adressen. Mis je hier nog iets? Laat het ons dan weten via veganfriendly@veganisme.org of wordt Vegan Friendly Scout.