Interview afgenomen op: 22-08-2021

Hesse-Anne, 31 jaar, is eigenaresse van Miss Nice Banana en moeder van Kairo. Houdt van koken en in de natuur wandelen, bij voorkeur op blote voeten. Laat zien dat je als vegan kan losbreken van culturele eetgewoontes.

Loskomen van culturele gewoontes

Hesse-Anne: In onze Caribische cultuur wordt er altijd eerst bedacht wat voor vlees er wordt gegeten en dan wordt de rest van de maaltijd er omheen bedacht. Heel veel mensen met Caribische roots zeggen tegen mij dat ze echt niet zonder vlees kunnen, of ze vragen me juist dingen als “wat moet je dan eten?”. Ik vind het heel erg mooi om te kunnen laten zien dat het ook anders kan, je kan losbreken van culturele gewoontes. En, je kan nog steeds lekker eten en genieten van oma’s recept, maar dan anders.

‘Het is wel lekker’

Toen ik de overstap naar het veganisme had gemaakt vroeg mijn familie zich wel af wat ik ging doen: “je eet je hele leven al dierlijke producten, waarom zou je daarmee stoppen?”. Ik ben in het begin vooral Caribische gerechten gaan veganizen. Zo maak ik Kesio1 van cashewnoten. Dit is een toetje wat oorspronkelijk ei bevat en gebrande suiker bovenop heeft, een soort crème brûlée. Met de feestdagen komen we met de hele familie samen en dan nam ik dit vaak mee, maar ik vertelde niemand dat het plantaardige Kesio was. Op een gegeven moment wisten ze wel dat ik veganist ben, dus die Kesio kon nooit de traditionele zijn, maar “Het is wel lekker”.

Veganizen

In de Caribische cultuur worden er ook veel vleesschotels gegeten. Dat vervang ik met groente, fruit of jack fruit, om zo toch die authentieke smaken te behouden. Bij ons is vis, met name viscurries, ook heel erg in trek. Dat vervang ik met zeewier en dan heb je dezelfde smaak als een viscurry, maar dan gezonder.

Als ik nu met mijn familie ga eten, doen ze hun best doen om veganistische dingen te maken. Zelfs de gerechten die oma maakte proberen ze te veganizen, daar ben ik heel trots op!

Vegan kapsalon

De vegan kapsalons worden van alle gerechten het best verkocht bij Miss Nice Banana. Mensen zijn verbaasd dat er ook vegan kapsalon bestaat. De traditionele kapsalons met vlees vinden veel mensen heel vettig, dus zij komen dan een gezonde, vegan kapsalon halen bij ons. We hebben een normale klassieke variant, een Mexicaanse met zwarte bonen en maïs, we hebben een Italiaanse gehad met basilicum en Parmezaanse ‘kaas’ en nu hebben we een special: de cheezie kapsalon met knoflooksaus en twee soorten vegan kaas. Onze kaart verandert om de zoveel tijd en we hebben sindskort een curry met flatbread toegevoegd. Dat is op dit moment mijn favoriet. De avocado bagel met hummus die wij verkopen, is ook een favoriet van velen.

Veganaise in je tas

Bij Miss Nice Banana is alles behalve veganistisch, ook gluten- en sojavrij. Er zijn nog wel een paar andere restaurants waar alles vegan en glutenvrij is, maar die zijn op een hand te tellen. Ik let er zelf op dat ik weinig gluten eet, al vind ik dat iets lastiger als ik buiten de deur ga eten. Vegan en glutenvrij eten vind ik een extra moeilijke combinatie omdat vleesvervangers vaak veel tarwe bevatten, en ook tempeh bevat gluten. Wanneer ik uit eten ga neem ik altijd een tube veganaise mee in mijn handtas. Als je ergens bent waar niks veganistisch is, dan kom je snel uit op een patatje, en die wil je niet droog eten eigenlijk. Of als je ergens komt en ze hebben geen saus, maar alleen sla en komkommer, dan hoppa: veganaise erover. Zo kom je een heel stuk verder dan ongelukkig te zijn met je maaltijd. Dat is me vaak genoeg overkomen. Dus gewoon lekker je veganaise in je tas doen!

Bananen

In het begin wist ik niet wat ik allemaal plantaardig kon eten, dus at ik alleen maar bananen. Aangezien ik gewend was om alles met vlees te eten, moest ik een hele grote omschakeling maken om van de een op andere dag plantaardig te gaan eten. In mijn cultuur hebben we gelukkig heel veel verschillende soorten banaan; we hebben een soort aardappelbanaan, we hebben de normale banaan die je in de supermarkt vindt en de zoete bakbanaan, dus ik kon heel erg veel met alleen maar banaan. Van daaruit ben ik gaan leren om plantaardig te eten en koken, en zo is ook Miss Nice Banana ontstaan. Mijn missie is om mensen in ieder geval één maaltijd per dag, per week of per maand bij mij af te laten halen, zodat ze steeds vaker iets plantaardig eten.

Bronnen

  1. Kesio is een traditioneel dessert dat in het Caribisch gebied en Zuid-Amerika wordt gemaakt. Er is nogal wat te doen om de naam van dit gerecht. De Spaanssprekenden noemen het Quesillo, op de Antillen is het Kesiyo, de Europeanen zeggen liever flan en de Fransen zouden bijna denken dat het een crème brûlée is. https://www.antilliaans-eten.nl/recepten/kesio-quesillo-zuid-amerikaanse-flan/