Natuurlijk Vegan  – Dé enige Vegan Kalender van Nederland

We willen zoveel mogelijk Nederlanders inspireren en kennis laten maken met de vele voordelen van een veganistisch leven. Daarom hebben we een Vegan Kalender gemaakt, met trotse veganisten in de hoofdrol. We ontkrachten een aantal heersende vooroordelen, delen onze kennis en idealen en laten onze medemens zien hoe makkelijk, leuk en goed het leven als veganist kan zijn. In de Vegan Kalender vind je zowel professionele foto’s van veganisten, inspirerende interviews, smakelijke recepten die het water in de mond doet lopen van zowel vegans als niet-vegans, als ook informatieve weetjes.

Hoe ziet een vegan eruit?

De modellen in de Vegan Kalender staan voor diversiteit: verschillende genders, leeftijden, huidskleuren, confectiematen en seksuele voorkeuren zijn aanwezig. De verjaardagskalender toont een verscheidenheid aan trotse veganisten die lekker in hun vel zitten. Kun je aan iemand zien of diegene vegan is? Wij vinden van niet!

Ontmoet de modellen

Klik op de naam of foto van de vegan om het hele interview te lezen.

Opbrengst kalender financiert goede doelen

De opbrengst van de Vegan Kalender wordt, na aftrek van de kosten, voor 50% besteed aan de ‘Stop de slacht’-campagne van Animal Rights, waarbij onderzocht en gedeeld wordt wat zich afspeelt achter de gesloten deuren en hoge muren van de intensieve ‘vee’-houderij en slachthuizen. De andere 50% zal de NVV gebruiken om meer campagnes te voeren om het veganisme te bevorderen en de exploitatie van dieren te beëindigen.

100% made by vegans

We kunnen vol trots mededelen dat de Vegan Kalender volledig gemaakt is door veganisten! Alle modellen in de kalender zijn vegan, evenals de fotograaf Geke Bosch, de visagist Simone Hendriksen, de grafisch ontwerper Timo Kramp van Kindly Made, als ook het gehele projectteam! Daarbij hebben alle modellen onbetaald model gestaan (wat overigens niet aan de foto’s af te zien is), puur omdat ze achter het idee van de kalender staan en hun idealen willen uitdragen. Heel erg bedankt voor jullie vrijwillige bijdrage!

Klik op de naam of foto om het hele interview te lezen.

De Vegan Kalender kon niet gemaakt worden zonder de tomeloze inzet van het Vegan Kalender-team, onder leiding van Jennifer van Klaveren, Ronja van Vree en Ap Reinders.

Vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar: kalender@veganisme.org.

Bronnen

Wist-je-datjeBron
Wist je dat het meest uitgebalanceerde dieet voor een sporter rijk is aan koolhydraten, weinig vet en voldoende eiwitten bevat? Een plantaardig eetpatroon is de beste keuze: de juiste hoeveelheid eiwitten, zonder het nadeel van dierlijke vetten. Bovendien bevat een plantaardig dieet veel koolhydraten en weinig vet. Win-win!
Wist je dat op de ingrediëntenlijst van producten allergenen zoals melk en ei altijd dikgedrukt staan? Zo kan je een etiket snel scannen of het vegan is. Aangezien honing geen allergeen is, zal dit niet dikgedrukt staan. Of E-nummers vegan zijn, check je gemakkelijk met het e-nummerkaartje van de NVV.
Wist je dat de EU, van belastinggeld, reclames financiert die de vleesconsumptie moet bevorderen? De EU spendeerde tussen 2016 en 2020 bijna 250 miljoen euro aan reclamecampagnes voor de vlees- en zuivelindustrie. Een diervriendelijke stem, zowel politiek als met je portemonnee wanneer je boodschappen doet, kan hier verandering in brengen!
Wist je dat er 75% minder landbouwgrond nodig zou zijn als niemand meer vlees en zuivel zou eten?
Wist je dat meervoudig Formule 1-kampioen Lewis Hamilton veganist is? Ook Billie Eilish, Joaquin Phoenix, Moby, Will.I.Am, Natalie Portman, Woody Harrelson, RZA (frontman van Wu-Tang Clan) en Pamela Anderson laten dierlijke producten links liggen. Zelfs Albert Einstein en Leonardo da Vinci volgden waarschijnlijk een plantaardig dieet! Ook zijn er veel atleten die overgestapt zijn op een vegan levenswijze. Waar wacht jij nog op?
Wist je dat vitamine B12 door bacteriën wordt aangemaakt? Dit gebeurt in het maag-darmkanaal. Veel diersoorten komen op die manier aan hun vitamine B12. De mens kan de aangemaakte cobalamine helaas niet in voldoende mate opnemen. Het is daarom van belang dat je, niet alleen als veganist, een B12-supplement neemt.
Wist je dat drankjes niet altijd veganistisch zijn? Bij het klaren van dranken zoals sap en wijn wordt vaak gelatine, caseïne (melkeiwit), eiwit, of vislijm gebruikt. Dit wordt niet op het etiket vermeldt. De meeste bieren en biologische wijnen zijn veganistisch. Op Veganwiki.nl en Barnivore.com kun je kijken of je drankje vegan is.
Wist je dat er evenveel haantjes als hennetjes geboren worden? Zij leggen geen eieren en worden meestal op de dag van hun geboorte al versnipperd of vergast. In Nederland zijn dit er jaarlijks meer dan 45 miljoen.
Wist je dat je met een dieet van minimaal bewerkte plantaardige voedingsmiddelen minder kans hebt op hart- en vaatziekten, diabetes en sommige soorten kanker?
Wist je dat een koe waarvan we de melk afnemen 20 tot 25 jaar oud kan worden, terwijl ze meestal na 5 à 6 jaar geslacht wordt omdat ze dan niet meer genoeg melk ‘produceert’ voor ‘vee’-houders? De kalfjes van deze koeien worden vaak binnen 48 uur van hun moeder gescheiden, terwijl ze in de natuur tot 7 tot 11 maanden bij de moeder blijven. Koeien ‘produceren’ tegenwoordig meer dan 8.000 kilo melk per jaar. Dit kost een koe net zoveel energie als het voor een mens zou kosten om 8 uur per dag hard te lopen.
Wist je dat de Verenigde Naties het houden van dieren voor de consumptie aanwijst als een van de grootste veroorzakers van alle milieuproblemen, zoals bodemverontreiniging, water- en luchtvervuiling, verzuring en aantasting van de biodiversiteit.
Wist je dat je heel eenvoudig een vegan restaurant kunt vinden, zowel in Nederland als in het buitenland, via de app en website van Happy Cow? Via de Vegan Friendly website van de NVV vind je meer dan 300 Nederlandse adressen met een vegan aanbod, waaronder cosmetica en verzorgingsproducten, dierenvoeding, kleding en schoenen, lunchrooms en patisserieën. Veel van hen geven korting aan NVV-leden.