Goed nieuws voor moeders die plantaardig eten! Mede dankzij onze inspanningen is het vanaf nu mogelijk om bij de Nederlandse Moedermelkbank melk te doneren voor te vroeg geboren baby’s in het ziekenhuis. De NVV dringt al jaren aan op een wijziging van dit beleid, omdat moeders met een veganistische levenswijze ten onrechte werden uitgesloten. En dat heeft nu eindelijk vruchten afgeworpen.

Discriminatie

De NVV ontving regelmatig berichten van veganistische moeders die geen melk mochten doneren omwille van hun levenswijze en zich hierdoor gediscrimineerd voelden. We hebben ons, als vereniging die opkomt voor de belangen van veganisten, kritisch opgesteld ten aanzien van dit beleid en wezen daarbij op de gebrekkige onderbouwing om veganistische moeders op voorhand al uit te sluiten. Voor het huidige beleid werd aangenomen dat veganisten zouden leven op een onvolwaardig voedingspatroon.

Voorzitter Emile Dingemans:

“Het is goed nieuws voor zowel te vroeg geboren baby’s als vrouwen die veganistisch willen leven. Daarnaast is het een erkenning dat een veganistische levenswijze ook gezond is voor baby’s die te vroeg geboren zijn.”

De NVV stelde dat de bloedtest, die standaard wordt afgenomen om te meten of de voedingswaarden van de potentiële donor in orde zijn, afdoende zou moeten zijn.

Nieuw onderzoek

Aanleiding voor de koerswijziging is een onderzoek door Hugo Koppens aan het Amsterdam UMC. Koppens toont in het onderzoek aan dat een gebalanceerd en zo gevarieerd mogelijk plantaardig dieet zorgt voor een goede samenstelling van borstvoeding. Bovendien, zo toont het onderzoek ook aan, bevat de moedermelk van mensen die volledig plantaardig eten minder ongezonde verzadigde vetzuren.

De conclusies van het onderzoek zijn in lijn met het standpunt van de American Dietetic Association, dit is de grootste vereniging voor diëtisten ter wereld. Zij stellen dat een goed samengesteld plantaardig dieet geschikt is voor iedereen, in elke levensfase inclusief zwangerschap en borstvoeding gevend. De enige voorwaarde is dat veganisten vitamine B12 (min 100 μg/d) toevoegen aan hun dieet. Dat is niet anders dan ons advies aan alle veganisten.

Lees ook ons persbericht.