Door een veganistische levenswijze te adopteren red je vele levens. Om te beginnen dierenlevens. Want alleen al in Nederland worden dagelijks 1,4 miljoen dieren geslacht voor consumptie. Misschien zal het je verbazen dat je ook heel wat mensenlevens redt door geen dierlijke producten te consumeren.

Dilemma

Peter Singer, filosoof en o.a. schrijver van het boek ‘Het leven dat je kunt redden’, neemt mensen graag mee in een gedachte-experiment. Stel je voor dat je in een gloednieuwe outfit door het park loopt en je ziet een kind verdrinken in de vijver. Je weet dat je dure nieuwe schoenen geruïneerd zijn wanneer je in de vijver stapt om dat kind te gaan redden. Dus wat doe je? De meeste mensen zullen het moreel volledig verwerpelijk vinden wanneer je die schoenen belangrijker zou vinden dan het leven van een kind. En toch, zegt Singer, is dit wat we elke dag doen. Wat wij (willen) consumeren vinden wij belangrijker dan het effect wat deze consumptie heeft op het leven van anderen.

Vluchtelingen

Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de vluchtelingenstromen. Klimaatvluchtelingen zijn inmiddels een feit en hun aantal is helaas snel groeiende. Zet daar tegenover de vee-industrie. Dit is de op twee na grootste oorzaak van de snelle klimaatopwarming en de grootste oorzaak van ontbossing en watervervuiling. Humanitaire rampen zoals extreme droogte of overstromingen met stijgende voedselprijzen, honger en het uitbreken van epidemieën als gevolg, zijn een kleine greep uit de ellende die de vee-industrie veroorzaakt.

Klimaatvluchtelingen

Landjepik

En dat is niet het enige. Van alle kinderen die in zware armoede leven, wonen er 85% in landen waar veevoer wordt verbouwd. Elk jaar opnieuw worden er wereldwijd 65 miljard dieren geëxploiteerd en gedood. Om deze dieren te voeden zijn onvoorstelbaar grote hoeveelheden veevoer nodig. Door landonteigening en ontbossing die hiermee gepaard gaat, zijn mensen niet meer in staat om hun eigen voedsel te verbouwen, verliezen ze een groot deel van hun inkomsten, wordt hun voedsel onbetaalbaar en worden ze genoodzaakt in moderne slavernij en ongezonde industrieën te werken of zich aan te sluiten bij de grote immigratiestromen.

“As I travel around the world, I see poor countries who sell their grain to the west while their own children starve in their arms and the west feeds it to livestock so we can eat steak! Am I the only one who sees this as a crime?” – Philip Wollen

Oplossing

Veganisme is een antwoord op dit dilemma dat geschetst werd. Veganisme is een levenswijze waarbij – voor zover mogelijk en praktisch haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren voor eten, kleding of andere doeleinden. Als Hoe word ik veganist? kun je volop genieten van alles wat het goede leven te bieden heeft en tegelijkertijd een wereld creëren die niet alleen voor dieren maar ook voor mensen een meer rechtvaardige, veilige en gezonde plek is om te wonen.

Bronnen

http://www.cowspiracy.com/facts/ [1]

http://www.pnas.org/content/113/15/4146.full [2] [1] Philip Wollen is voormalig vice-president van Citibank, hedendaags veganist, prominent dierenactivist en oprichter van The Kindness Trust.

[2] Peter Singer is hoogleraar bio-ethiek, flexanist, schreef in 1975 het boek “Animal Liberation’ en wordt daarmee beschouwd als de grondlegger van het dierenactivisme en de dierenbevrijdingsbeweging die ontstonden in de jaren ’70.