De belangstelling voor plantaardige voeding dan wel een volledige veganistische leefwijze groeit sterk. Tot deze conclusie komt de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) na het vaststellen van de jaarcijfers betreffende het aantal leden, donateurs en abonnees. De cijfers over het afgelopen jaar tonen een groei van maar liefst 30%.

veganpopularWoordvoerder Alex Romijn: “Naast een sterke groei van de vereniging kwamen er ook vaker verzoeken binnen vanuit de pers voor informatie en voor interviews met veganisten. Ook ontvingen we meer e-mails met algemene vragen over veganisme en specifieke gezondheidsvragen. Steeds meer mensen geven aan over te stappen op plantaardige voeding, omdat ze zien dat dit goed is voor henzelf, de dieren en de planeet.“

De groeiende belangstelling is deels te verklaren doordat bekende Amerikanen zich positief hebben uitgelaten over het veganisme. Zo is Bill Clinton overgestapt op plantaardige voeding vanwege de voordelen voor zijn gezondheid. Oprah Winfrey liet samen met een groot deel van haar team een week lang alle dierlijke producten staan en volgde zelf een 21-daags programma. Ook talkshowhost Ellen DeGeneres is een bekende veganist.

Het magazine Vogue schreef dat plantaardige voeding de trend zou worden van 2013, hetgeen eerder al werd gemeld door (voedsel)trendwatchers. Ook bij de VeganChallenge, een initiatief van de NVV in samenwerking met stichting Viva las Vega’s (heden: ProVeg), bleek de groeiende populariteit. Ruim 1.800 deelnemers gingen de uitdaging aan om gedurende de maand februari plantaardig te eten. Mede vanwege dit succes zal de VeganChallenge in juni nogmaals gehouden worden.

De NVV is blij met de sterk groeiende belangstelling en zal zich de komende jaren blijven richten op het informeren en ondersteunen van mensen die kiezen voor plantaardige voeding dan wel voor een geheel veganistische levenswijze.