Ben je onlangs veganist geworden en wil je samen met je kinderen de overstap naar plantaardig eten maken, of snappen je kinderen eigenlijk helemaal niet waarom jij nooit dierlijke producten eet? Dan is het wellicht tijd dat je ze duidelijk uitlegt wat veganisme is en waarom mensen vegan zijn. Wij helpen je graag met tips over hoe je veganisme op eenvoudige manier kunt uitleggen aan kinderen.

Praat erover

Hoe moet je beginnen als je veganisme wil uitleggen aan jonge kinderen? Natuurlijk moet je bij hen niet aankomen met dure woorden en moeilijke problemen die zich in de wereld voordoen. Houd het kort en bondig! Je kunt hen met eenvoudige woorden vertellen over:

De infographic hiernaast kan je tijdens deze uitleg erbij houden, zodat het interessanter is voor de kleintjes om te leren over veganisme.

De infographic legt het allerbelangrijkste over veganisme uit. Toch kan het voorkomen dat je kinderen na het zien van ervan nog vragen hebben. Hoogstwaarschijnlijk zullen die vragen dan gaan over de redenen dat mensen vegan zijn. Je zou deze onderwerpen op de volgende manier makkelijk kunnen uitleggen aan hen:

Voor de andere dieren
De dieren waarvan wij het vlees of de producten eten en gebruiken, hebben geen fijne plek om te wonen. Ze staan met heel veel diertjes bij elkaar in een klein hokje en ze worden slecht behandeld. Bovendien willen zij helemaal niet dood. Door geen dierlijke producten meer te eten of gebruiken, zorg je ervoor dat minder dieren zo’n slecht leven hebben of gedood worden.

Voor de planeet
Door het houden van dieren en het eten van hun vlees, komen er heel veel slechte gassen vrij op aarde. Deze slechte gassen heten broeikasgassen. De gassen zorgen ervoor dat de aarde snel opwarmt, waardoor het ijs op de Noord- en Zuidpool smelt. Dit is erg gevaarlijk voor al het leven op aarde. Planten eten is beter voor de aarde.

Voor hun gezondheid
Van planten eten word je gezond en sterk. Kijk maar naar gorilla’s en olifanten: zij eten alleen maar planten. In dierlijke producten zitten soms stofjes die niet heel erg goed zijn voor je lichaam. Als je stopt met het eten van dierlijke producten wordt de kans kleiner dat je bepaalde ziektes krijgt. Ook krijgt je lichaam veel meer energie.

Spelenderwijs leren

Kinderen leren spelenderwijs. Als je wil, kan je er ook een spelletje van maken. Hoe je dat doet? Teken samen met de kinderen wat voedsel op papier. Denk hierbij aan dierlijke producten zoals koe-melk, eieren en vissen, maar ook aan fruit, groente, je lievelingseten, enzovoorts. Zet vervolgens twee bakjes op tafel. Laat de kinderen de dierlijke producten sorteren in het ene bakje en de niet-dierlijke producten in het andere bakje. Je kunt er ook een wedstrijdje van maken wie het snelst de juiste producten in de bakjes heeft gelegd. Zo leren ze spelenderwijs wat veganisten wel en niet eten.

Leren door samen te koken

Naast spelenderwijs leren, leren kinderen ook door te doen. Ga samen naar de supermarkt en sla wat ingrediënten in voor een heerlijke vegan maaltijd. Leg bij elk product uit waar dit product vandaan komt. Bereid hierna samen de maaltijd voor. Op deze manier leren kinderen sneller en vinden ze het hoogstwaarschijnlijk ook veel interessanter. De kinderen kunnen je bijvoorbeeld helpen met de onderstaande taakjes:

 1. Laat de kinderen de groentes afwassen.
 2. De kinderen kunnen de bakjes en borden vast klaarzetten.
 3. Ze kunnen de knoflook pellen.
 4. Kinderen kunnen de zaadjes verwijderen uit paprika’s.
 5. Ze kunnen de slabladeren kleinscheuren.
 6. Ietwat oudere kinderen kunnen helpen bij het doppen van de boontjes.
 7. Het strooien van zout, peper of kruiden over de groenten en ovenschotels.
 8. Door elkaar roeren van ingrediënten.
 9. Ietwat oudere kinderen kunnen zachte ingrediënten snijden met een tafelmes.
 10. Het prakken van erwtjes/gekookte groenten/aardappelen,enzovoorts.
 11. Helpen met het maken van ovenschotels.
 12. Helpen bij het maken van de salade door alle ingrediënten te mengen.

Benieuwd naar een leuk en makkelijk vegan gerecht dat je samen met de kinderen kan maken? Ga dan naar onze receptenpagina voor leuke recepten.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Babysits. Babysits is een online platform voor ouders en oppassen, die geeft om de toekomst van kinderen. Door middel van vele tips en knutselwerkjes wil Babysits de kinderen op een speelse manier onderwijzen over klimaatverandering.

Verder lezen

 1. Babysits.nl – Kinderopvangcommunity met tips voor ouders.
 2. Je baby veganistisch opvoeden – Tips en dagmenu’s om je baby gezond vegan op te voeden.
 3. Kinderen & veganisme – Waar je op moet letten als je kinderen gezond vegan wil laten eten.