Hoe word ik veganist?

//Hoe word ik veganist?
Hoe word ik veganist?2019-03-12T11:42:13+00:00

Je wilt veganist worden, maar je weet niet precies waar te beginnen. En dat is begrijpelijk. Veel mensen zijn opgegroeid met dierlijke producten. Ook onze huidige maatschappij is hierop ingericht. Tegelijkertijd groeit het aantal veganisten sterk; je bent niet de enige! Maar hoe word je vegan? Wij helpen je op weg!

1. Wat is veganisme?

Veganisme is een filosofie en levensstijl waarbij zoveel mogelijk – voor zover praktisch haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren. Dit kan zijn voor eten, kleding of andere doeleinden. Veganisten eten daarom plantaardig, maar dragen bijvoorbeeld ook geen leren schoenen. Gelukkig is een leven zonder dierlijke producten prima te doen. Maar waar te beginnen?

shutterstock_67879747

2. Plantaardig eten

Vaak vinden mensen het handig om te beginnen met voeding. Veganisten eten plantaardig. Dat betekent dat ze geen producten van dierlijke oorsprong eten. Dit is gelukkig geen enkel probleem, zo onderschrijft ook de grootste diëtistenvereniging ter wereld.

Plantaardige voeding

Wat eet je dan wel? Plantaardig eten zoals groenten, fruit, granen, peulvruchten, zaden, noten en bonen. Ook steeds meer kant-en-klare producten zijn geschikt voor veganisten. Je vind ze op onze vegan wiki. Een uitgebalanceerd, plantaardig voedingspatroon aangevuld met vitamine B12 bevat al snel voldoende voedingsstoffen. Veel B12-supplementen zijn geschikt voor veganisten. Wil je verder in de gaten houden wat je binnenkrijgt, houd het dan een keer bij met de Cron-O-meter.

Geen dierlijke producten

Een veganist eet geen dierlijke producten. Voorbeelden hiervan zijn vlees, vis, eieren, zuivel (o.a. melk, yoghurt, kaas) en honing. Daarnaast ook geen producten die dierlijke ingrediënten bevatten zoals weipoeder, kippeneiwit, bijenwas of e-nummers van dierlijke afkomst. En tot slot geen producten waar dierlijke hulpstoffen voor zijn gebruikt in het productieproces of producten die op dieren zijn getest.

Tips nodig voor recepten? Bekijk bijvoorbeeld onze lijst met blogs, onze VeganChallenge recepten of probeer je favoriete recept te veganiseren. Meer informatie specifiek over zuivel vind je op onze website Melk, Je Kan Zonder. Op deze website vind je informatie over alternatieven voor zuivelvervangers en voor ei.

3. Andere dierlijke producten

Naast voeding worden dieren ook gebruikt voor tal van andere doeleinden zoals kleding, entertainment verzorgingsproducten en medicijnen.

Kleding

Denk bij kleding aan: bont, wol, leer, dons (als opvulling), veren (ter decoratie), zijde, vilt (wol). Alternatieven hiervoor zijn bijvoorbeeld katoen, bamboe, hennep en synthetische kleding. Op Vegan Wiki vind je meer tips voor vegan kleding.

Entertainment

Dieren worden voor entertainment gebruikt zoals dierentuinen, circussen, dolfinaria, toeristische attracties en sport. Dieren worden uit het wild gevangen of gefokt hiervoor. Daarnaast worden ze hun hele leven gebruikt, zodat mensen hier geld aan verdienen. Alternatieven zijn onder meer pretparken, sporten zonder dieren of een dagje de natuur in.

Verzorgingsproducten

Bij verzorgingsproducten zoals shampoo en cosmetica let je erop dat het product proefdiervrij is én vrij van dierlijke ingrediënten zoals bijenwas, carmine, glycerine en collageen. Bekijk onze Vegan Wiki voor vegan producten. Voor nieuwe medicijnen worden dierproeven gedaan. Natuurlijk kan het voorkomen dat je medicatie nodig hebt. Veganisme is dan ook een streven voor zover mogelijk. Wel zijn er medicijnen die geen dierlijke ingrediënten bevatten.

Op onze pagina over kleding, cosmetica en vermaak vind je hier meer informatie over.

4. Leren en opnieuw proberen

Het kan natuurlijk gebeuren dat je per ongeluk iets koopt waar toch iets dierlijks in zit. Een verfkwast waar echte haren aan blijken te zitten of een burger die tóch kippenei-eiwit bevat. Benader het praktisch: ruil het om, geef het weg en probeer het volgende keer te vermijden.

Ook sociale situaties kunnen lastig lijken. Daarom hebben we tips voor je over onder meer op vakantie als veganist en uit eten als veganist. Vooraf informeren scheelt vaak al enorm. En anders leg je het rustig uit.

5. Meer informatie

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) zet zich in voor dieren. We zien dieren niet als producten, maar als voelende wezens die niet als dingen of producten behandeld moeten worden. Of het nu is voor een hamburger, een glas melk, shampoo of een paar leren schoenen.

Op onze website vind je meer informatie onder het kopje ‘Veganisme‘. De Vegarevolutie is een goed boek om mee te starten. Ook het boek Veganistisch Koken kan handig zijn om recepten mee te veganiseren. En uiteraard kan je lid worden van de NVV (je ontvangt dan elk kwartaal VEGAN Magazine).

Ook zijn er diverse online communities als je behoefte hebt om met andere veganisten in contact te komen en op de hoogte te blijven zoals ons forum en Facebookpagina’s als Vegan Nederland, Vegan Supermarkt, VeganChallenge deelnemers en onze eigen Facebookpagina.