Je wilt veganist worden, maar je weet niet precies waar te beginnen. En dat is begrijpelijk. Veel mensen zijn opgegroeid met dierlijke producten. Ook onze huidige maatschappij is hierop ingericht. Tegelijkertijd groeit het aantal veganisten sterk; je bent niet de enige! Maar hoe word je vegan? Wij helpen je op weg!

Beginnen met veganisme

Volgens de definitie is veganisme:

…een filosofie en levensstijl waarbij zoveel mogelijk – voor zover praktisch haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren. Dit kan zijn voor eten, kleding of andere doeleinden.

Veganisten vinden dat exploitatie van of wreedheid jegens dieren moreel onjuist is en proberen dit zo goed als mogelijk te vermijden. Veganisme is dus meer dan een plantaardig dieet; het is een leefstijl. Veganisten vermijden ook het gebruik van dieren voor kleding, cosmetica, vermaak, enzovoorts. Gelukkig is een leven zonder dierlijke producten prima te doen. Als beginnende vegan kan er veel op je afkomen. Van artikelen lezen tot ingrediëntenlijsten controleren. Neem het jezelf niet kwalijk als je het in het begin nog niet perfect doet. Het gaat om het doel en fouten horen bij het leerproces. Geen enkele veganist wist in een dag alles.

Maar waar te beginnen?

Motivatie

Weet waarom en waarvoor je veganist bent. Wanneer je zelf duidelijk voor ogen hebt waarom je leefstijl op deze manier wil veranderen, is het veel makkelijker om dierlijke producten te laten staan. Het brengt je meer discipline, doorzettingsvermogen en motivatie. Het helpt dus om je in te lezen waarom veganist worden een juiste keuze is. Bezoek dus websites, blogs en bekijk documentaires over veganisme.

De stap zetten

Overstappen op een veganistisch dieet is een persoonlijke weg. De een doet het in stapjes, de ander gooit het roer in een keer volledig om. Hoe je het ook doet, het is het belangrijkste dat het een manier is waarop je weet dat je tot je doel kan komen. Wij helpen je daarbij: Het hele jaar door kun je starten met onze VeganChallenge, waarbij deelnemers een maand lang veganistisch eten en tips krijgen over veganisme. Wie zich ingeschreven heeft, ontvangt recepten, een nieuwsbrief en wordt uitgenodigd voor evenementen die door het hele land worden georganiseerd.

Zoek andere veganisten op

Veganisten zijn online zeer actief. Er zijn diverse online communities als je behoefte hebt om met andere veganisten in contact te komen en op de hoogte te blijven zoals ons forum en Facebookpagina’s als Vegan Supermarkt, VeganChallenge deelnemers en onze eigen Facebookpagina.

Groepen zoals Vegan Nederland en Vegans of Belgium zijn speciaal bedoeld om beginnende vegans op weg te helpen, en elkaar te steunen. Je kan daar al je vragen stellen, of gewoon even je verhaal kwijt. Er zijn ook lokale Facebookgroepen waarbij je je kan aansluiten en gebruik maken van de kennis van andere veganisten. Zo weet je snel waar je een bepaald product kan halen. Vegan Amsterdam heeft zelfs een actieve Facebookpagina: “Vegan Amsterdam“.

Veganisten kan je ook ontmoeten op evenementen. In de Facebookgroep VeganEvents worden aankomende evenementen bijgehouden.

Plantaardig eten

Veel mensen die veganist willen worden beginnen met hun voeding aan te passen. Veganisten eten plantaardig. Dat betekent dat ze geen producten van dierlijke oorsprong eten. Dit is gelukkig geen enkel probleem, zo onderschrijft ook de grootste diëtistenvereniging ter wereld.

Een veganistisch dieet is gezond als je maar voldoende van alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit betekent dat je veelzijdig moet eten. Een goede start is het bekijken van de veganistische schijf van vijf van diëtiste Ginny Messina. Je kan je inname bijhouden met de website Cron-o-Meter om te zien of je alle voedingsstoffen binnenkrijgt. De enige voedingsstof die van nature niet voorkomt in plantaardige voeding is Vitamine B12. Suppletie met Vitamine B12 wordt sterk aangeraden om de gevolgen van een tekort te voorkomen. Ook de inname van andere voedingssupplementen kan voor sommige veganistische doelgroepen verstandig zijn. Ook kan het verstandig zijn om eens in de zoveel tijd je bloed te laten testen om te zien of je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt.

Wat eet een veganist

Wat eet je dan wel? Plantaardig eten zoals groenten, fruit, granen, peulvruchten, zaden, noten en bonen. Ook steeds meer kant-en-klare producten zijn geschikt voor veganisten. Je vind ze op onze vegan wiki. Een uitgebalanceerd, plantaardig voedingspatroon aangevuld met vitamine B12 bevat al snel voldoende voedingsstoffen. Veel B12-supplementen zijn geschikt voor veganisten. Wil je verder in de gaten houden wat je binnenkrijgt, houd het dan een keer bij met de Cron-O-meter.

Geen dierlijke producten

Een veganist eet geen dierlijke producten. Voorbeelden hiervan zijn vlees, vis, eieren, zuivel (o.a. melk, yoghurt, kaas) en honing. Daarnaast ook geen producten die dierlijke ingrediënten bevatten zoals weipoeder, kippeneiwit, bijenwas of e-nummers van dierlijke afkomst. En tot slot geen producten waar dierlijke hulpstoffen voor zijn gebruikt in het productieproces of producten die op dieren zijn getest.

Recepten

Veel gerechten zijn eenvoudig veganistisch te maken. Op onze website lees je bijvoorbeeld hoe je ei of zuivel vervangt. Je zal ook veel websites en blogs tegenkomen met heerlijke recepten, zoals onze VeganChallenge website met vele simpele recepten. Er zijn ook veel kookboeken over veganistisch eten. Het kookboek De Vegarevolutie van Lisa Steltenpool is voor beginnende veganisten een aanrader. Het bevat naast recepten ook praktische informatie over veganisme.

Herken vegan producten

Om je op weg te helpen met het vinden van producten, vind je op Vegan Wiki een opsomming van veel producten. Voor bijna alles is er wel een vervanger, of kan je de veganistische variant zelf maken. Als je wilt controleren of een product vrij is van dierlijke ingrediënten, dan kan je het beste kijken op de ingrediëntenlijst.

Dierlijke ingrediënten

In voeding zijn de belangrijkste dierlijke ingrediënten: melk, ei, (boter)vet, kippenei-eiwit en lactose. Dit zijn tevens allergenen en moeten altijd dikgedrukt of in blokletters vermeld zijn. Andere veel voorkomende dierlijke ingrediënten zijn honing en gelatine. De meeste veganisten letten er ook op dat de additieven (soms aangeduid met E-nummers) niet van dierlijke oorsprong zijn. Er zijn ‘instinkers‘ waarvan je niet zou verwachten dat er iets dierlijks in zit. Bij een twijfelgeval is het gebruikelijk om de producent te vragen om opheldering.

Sporen van

Op de ingrediëntenlijst kan staan dat het product mogelijk sporen bevat van een bepaalde stof. Dit betekent dat het niet in de productielijn voor dit product wordt gebruikt, maar dat er wel kruisbesmetting plaats kan vinden. Omdat er niet meer dieren zijn gebruikt voor de productie van het product, is toevallige kruisbesmetting in principe geen probleem. Leer meer op onze Vegan Wiki.

Aroma’s

De bestanddelen van samengestelde ingrediënten zoals aroma hoeven wettelijk niet gespecificeerd te zijn als het ingrediënt minder dan 0,2% van het product uitmaakt. Om zeker te weten of een aroma dierlijke ingrediënten bevat, moet dat worden nagevraagd bij de producent. Lees meer op onze Vegan Wiki.

E-nummers

E-nummers staan voor additieven die aan voedsel worden toegevoegd. De NVV heeft voor de Nederlandse markt uitgezocht welke e-nummers van dierlijke oorsprong zijn en dit samengevat in een handzaam E-nummerkaartje. Je kan de afbeelding bewaren op je telefoon of uitprinten. Er zijn ook verschillende apps die je kan installeren op je telefoon. Let wel op dat deze vaak niet aangepast zijn op de Nederlandse situatie.

Vegan keurmerk

Sommige producten dragen het Vegan Keurmerk, een groene zonnebloem. Deze producten zijn gegarandeerd veganistisch. Hetzelfde plaatje, maar dan zonder steel en bloem wordt gebruikt om producten die vegetarisch zijn aan te duiden. Deze producten zijn in sommige gevallen toch veganistisch. Op sommige producten staat “100% plantaardig“, wat zegt dat geen van de ingrediënten in het product van dieren afkomstig is. Toch kan het zijn dat het product getest is op dieren (zoals verzorgingsproducten), of dat er dierlijke stoffen gebruikt zijn tijdens de bereiding van het product (zoals bij wijn, bier en sappen).

Veganisme en je omgeving

Wat doe je op vakantie als veganist? Waar kan je uit eten gaan? En wat als je ook je kinderen veganistisch wil opvoeden?

Uit eten

Met onze Vegan Friendly en websites zoals Happy Cow (Engelstalig) en VeganExplorer (Nederlandstalig) kan je zoeken naar eetgelegenheden in de buurt die veganistische menu’s serveren. Daarnaast zijn er de websites Vegamap en Vegan Compass. Bij veel niet-veganistische restaurants kan je vaak toch veganistisch eten. Bel of e-mail daarvoor wel van tevoren om de mogelijkheden te bespreken.

Bij sommige restaurants is het vrij makkelijk om een vegan maaltijd te krijgen, bijvoorbeeld Italiaans (pizza zonder kaas), Indiaas (vega curry met rijst zonder zuivel), Chinees (tjap tjoy, tofu gerecht etc.) en Thais (vega curry). Vraag dan wel even naar de (verborgen) ingrediënten, zoals melk in pizzabodems, ghee en room in Indiase gerechten, en vleesbouillon, vissaus, trassi etc. in Chinese, Thaise en Indonesische keukens.

Uit eten gaan als veganist is dus goed te doen. Datzelfde geldt op vakantie, al bakken ze in sommige landen zoals België bijvoorbeeld vaker in dierlijk vet.

Bij iemand eten

Eten bij familie en vrienden kan lastig zijn als mensen geen rekening kunnen of willen houden met wat je eet. Van te voren even overleggen kan al veel schelen. Of zoek samen een recept uit en ga samen boodschappen halen. Zo maak je het makkelijker voor mensen om plantaardig te koken.

Je kan ook voorstellen om de familie of vrienden te verrassen met een leuk gerecht, of een taart, waar je dan natuurlijk zelf ook van eet. Een andere optie is om van te voren wat te eten of wat eten bij je te hebben, zoals handige koekrepen of kijk of je kort in de buurt een veganistische eetgelegenheid is.

Als beginnende veganist zal je veelal merken dat het voor de omgeving ook een verandering is waar ze soms niet goed weten hoe er mee om te gaan. Bijna altijd verbetert dit over tijd als iedereen er aan gewend raakt is dat je geen dierlijke producten eet.

In het ziekenhuis

Mocht je als patiënt opgenomen worden in het ziekenhuis, dan staan de lieve veganisten van de Vegans in het ziekenhuisgroep voor je klaar om te zorgen dat je ook in het ziekenhuis veganistisch kan eten.

Relaties

Wil je het liefst met een veganist daten? Via de Facebookgroep Vegan Dating Der Nederlanden en de website Vegadates kan je in contact komen met andere leuke vegan singles.

Veganisme en kinderen

Kinderen kunnen net zo goed veganist zijn als volwassenen. Ze hebben wel een andere behoefte aan voedingsstoffen waar rekening mee gehouden moet worden. Meer informatie hierover lees je op onze pagina over kinderen.

Huisdieren

Veel huisdieren, zoals honden en katten, kunnen ook overstappen op veganistisch dierenvoer. Een Facebookgroep waar je al je vragen kan stellen is Vega(n) Huisdieren.

Andere dierlijke producten

Naast voeding worden dieren ook gebruikt voor tal van andere doeleinden zoals kleding, entertainment verzorgingsproducten en medicijnen.

Kleding

Denk bij kleding aan: bont, wol, leer, dons (als opvulling), veren (ter decoratie), zijde, vilt (wol). Alternatieven hiervoor zijn bijvoorbeeld katoen, bamboe, hennep en synthetische kleding. Op Vegan Wiki vind je meer tips voor vegan kleding.

Entertainment

Dieren worden voor entertainment gebruikt zoals dierentuinen, circussen, dolfinaria, toeristische attracties en sport. Dieren worden uit het wild gevangen of gefokt hiervoor. Daarnaast worden ze hun hele leven gebruikt, zodat mensen hier geld aan verdienen. Alternatieven zijn onder meer pretparken, sporten zonder dieren of een dagje de natuur in.

Verzorgingsproducten

Bij verzorgingsproducten zoals shampoo en cosmetica let je erop dat het product proefdiervrij is én vrij van dierlijke ingrediënten zoals bijenwas, carmine, glycerine en collageen. Bekijk onze Vegan Wiki voor vegan verzorgingsproducten.

Medicatie

Voor nieuwe medicijnen worden dierproeven gedaan. Natuurlijk kan het voorkomen dat je medicatie nodig hebt. Veganisme is dan ook een streven voor zover mogelijk. Medicijnen kunnen dierlijke hulpstoffen bevatten. Gelukkig zijn er manieren om er achter te komen welk equivalent medicijn geen dierlijke stoffen bevatten, zoals met de geneesmiddeleninformatiebank van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Wel zijn er medicijnen die geen dierlijke ingrediënten bevatten. Bekijk onze Vegan Wiki voor meer informatie over medicijnen.

Op onze pagina over kleding, cosmetica en vermaak vind je hier meer informatie over.

Iedereen maakt fouten

Het kan natuurlijk gebeuren dat je per ongeluk iets koopt waar toch iets dierlijks in zit. Een verfkwast waar echte haren aan blijken te zitten of een burger die tóch kippenei-eiwit bevat. Benader het praktisch: ruil het om, geef het weg en probeer het volgende keer te vermijden.

Meer informatie

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) zet zich in voor dieren. We zien dieren niet als producten, maar als voelende wezens die niet als dingen of producten behandeld moeten worden. Of het nu is voor een hamburger, een glas melk, shampoo of een paar leren schoenen.

Op onze website vind je meer informatie onder het kopje ‘Veganisme‘. De Vegarevolutie is een goed boek om mee te starten. Ook het boek Veganistisch Koken kan handig zijn om recepten mee te veganiseren. En uiteraard kan je lid worden van de NVV (je ontvangt dan elk kwartaal VEGAN Magazine).