Het vegetarische merk van vleesopvolgers Vivera heeft op Wereld Veganisme Dag, elk jaar op 1 november, de Vegan Award ontvangen voor hun assortiment plantaardige vlees- en zuivelvervangers. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) aan een door het publiek gekozen organisatie. De NVV wil hiermee bedrijven bedanken voor hun huidige aanbod en tegelijk aanmoedigen het assortiment uit te breiden.

De Vegan Award werd in ontvangst genomen door Heite Dommerholt, algemeen directeur van de Enkco foodgroup waar Vivera onderdeel van uitmaakt. Vivera is hierbij goed voor zo’n 30 procent van de jaarlijkse omzet van de foodgroup. Voor de toekomst verwacht Heite een grote groei in het assortiment vleesopvolgers. Daarbij zal Vivera de komende jaren naast soja ook lupine gaan inzetten als grondstof voor vleesopvolgende producten. Vlees zal binnen vijf jaar een luxeartikel gaan worden, is de verwachting van Heite.

Van de ruim 900 uitgebrachte stemmen gingen er maar liefst 483 naar Vivera. Het assortiment plantaardige vleesopvolgers omvat onder andere plantaardige shoarma en gehakt, een spicy bean burger en kroketten. Daarnaast heeft Vivera ook diverse smaken plantaardige opvolgers voor melk. Sinds kort zijn hun plantaardige producten gemakkelijk te herkennen door het blauwe vlakje met “100% plantaardig” op de verpakking. Vivera is goed verkrijgbaar bij diverse supermarkten (o.a. bij Jumbo en Plus). Kijk voor meer informatie over Vivera op www.vivera.com.

In het artikel Viva de variatie met Vivera (pdf) voorspelt de directeur van Vivera dat vlees over vijf jaar een luxeartikel is.

Uit de lijst met alle mensen die hebben gestemd zijn tien namen getrokken. Deze personen krijgen medio november een waardebon van VEGA-LIFE thuisgestuurd.