Ei vervangen

Ei vervangen2018-11-24T12:23:25+00:00
Stouthandel

Ei vervangen

“Een ei hoort erbij.” Gebakken of gekookt, verwerkt in koekjes, pasta en mayonaise of om taarten en pannenkoeken mee te bakken. En sommige mensen eten eieren zelfs rauw! Veganisten eten geen eieren of producten waar ei in is verwerkt. Lees hier waarom én welke alternatieven er zijn.

Wat is er mis met ei?

Kippen zijn zo gefokt dat ze elke 25 uur een ei leggen: zo’n 300 per jaar. Het lichaam van de kip is hier niet op berekend. Het bankivahoen, van wie men denkt dat de kip afstamt, legt ongeveer 12 eieren per jaar. Kippen die niet meer voldoende productief zijn worden geslacht. Dat geldt ook voor biologische kippen.

Haantjes worden meestal gedood op de dag van hun geboorte. Een haantje is namelijk waardeloos voor de eierindustrie, want hij legt geen eieren. Van alle kuikens is 50% mannelijk (haan) en 50% vrouwelijk (hen). Haantjes worden doorgaans versnipperd of vergast. In Nederland meer dan 30 miljoen per jaar. [1]

Veganisten eten geen ei, omdat hier kippen voor gebruikt worden en uiteindelijk in het slachthuis gedood worden. Dit past niet binnen het veganisme, omdat hierbij juist gestreefd wordt naar zo min mogelijk bijdragen aan exploitatie van en wreedheid naar dieren. Gelukkig kunnen we prima zonder ei leven.

Is ei gezond?

Eieren zijn een bron van verschillende voedingsstoffen, maar ze zijn niet zonder risico’s voor de gezondheid. De Gezondheidsraad stelt dat het gebruik van minstens één ei per dag ten opzichte van minder dan één ei per week samenhangt met een ongeveer 40% hoger risico op diabetes mellitus type 2. Ook verhoogt de consumptie van eieren het slechte LDL-cholesterol. [2] Het vervangen van eieren door gezonde plantaardige voedingsmiddelen kan daarom het risico op ziektes verminderen.

Waar zit ei in?

Producten die ei bevatten zijn kant-en-klare producten zoals koekjes, gebak, pasta, vleesvervangers en mayonaise. Ei is een allergeen en moet daarom vetgedrukt op verpakkingen staan. Meestal is dit ook te herkennen aan de naam, zoals kippenei-eiwit, eigeel of eipoeder. Andere benamingen zijn: Albumine, Avidine, Conalbumine, Fosfatidylserine, Fosfolipiden, Globuline, Lectine, Lipovitellin, Livetine, Lysozume, Ovalbumine, Ovoglobuline, Ovomucine, Ovomucoid, Ovosucrol, Ovotransfarine en Phosvitine. [3]

Producten zonder ei

Veel kant-en-klare producten bevatten ei, maar er zijn ook steeds meer eivrije producten te koop, zoals:

  • Pasta: de meeste gedroogde pasta’s bevatten geen ei.
  • Koekjes: bevatten vaak ei, maar er blijven honderden koekjes over zoals Oreo en Punselie.
  • Pannenkoekenmix: dat ei toevoegen? Hartstikke overbodig!
  • Mayonaise: kan prima zonder ei, zoals Remia’s Mayolijn.
  • Vleesvervangers: even letten op het kippenei-eiwit!

Bakken zonder ei

Als je gaat bakken, dan zijn er verschillende manieren om één ei te vervangen. Enkele manieren:

In ‘omelet’, ‘roerei’ of quiche
(Combinaties van)
Tofu en zijde tofu
Kikkererwtenmeel + water of koude bouillon

Als bindmiddel in zoete gerechten
½ rijpe banaan
3 el / 60 ml appelmoes
50 gram tofu, 50 ml sojaroom of 80 ml sojamelk

Als bindmiddel in hartige gerechten
50 gr tomaten-, aardappel of pompoenpuree
2 el mais-, aardappel- of kikkererwtenmeel vermengd met 2 el water
1 el agar agar opgelost in 1 tl water (even goed opkloppen)

Als rijsmiddel in luchtige gerechten
1 el gemalen lijnzaad geweekt in 3 el water (geeft een smaak aan het gerecht)
2 tl bakpoeder vermengd met 2 el (appelcider)azijn
1 tl no-egg en 2 el water

Meer eivervangers vind je op onze VeganChallenge en Vegan Wiki websites.

 Recepten zonder ei

Meer recepten zonder ei vind je ook op onze VeganChallenge website. Wil je in januari, april of oktober de hele maand eivrije recepten ontvangen? Schrijf je in!

Eieren van de buurman

Kan je als vegan eieren eten van de kippen van de buurman? In principe eten vegans geen eieren, omdat dieren niet ons bezit zijn en hun eieren evenmin. Daarnaast is het goed om stil te staan bij welk signaal je afgeeft door ei te eten, waar de kippen vandaan komen (industrie) én wat kippen zelf doen met hun eieren. Je kan kippen hun ei rauw of gekookt teruggeven om op te eten, omdat kippen veel kalk verliezen uit hun botten door het leggen van zoveel eieren. Ook bestaan er implantaten die ervoor zorgen dat kippen geen eieren meer leggen, mocht je een kip opvangen.

Kortom: een ei hoort er niet bij, want we kunnen prima zonder ei! Én er zijn heerlijke alternatieven!

Bronnen

[1] NRC Next Checkt: ‘Nederland hakt of vergast 30 miljoen jonge haantjes per jaar’

[2] https://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/a1509_eieren_0.pdf

[3] allergieplatform.nl